Dlhodoby bojkot kojenia,nechutenstvo

Jana    20.12.2016, 12:13

Dobry den,mam 6,5 mesacnu dcerku,ktoru som do 5teho mesiaca plne kojila.V polovici tretieho mesiaca sa pri kolikach zacal nas bojkot kojenia.Dcera najprv prestavala jest vo vecernych casoch a neskor uz kojenie odmietala celodenne.Dokazala som ju nakojit len pri zaspavani alebo v noci.Bohuzial uz aj to prestava fungovat.Mlieko som si zaroven odsavala aby som udrzala laktaciu,no zacali sme stracat na vahe a mala prestala prospievat.Doktorka nam nariadila zacat s prikrmami od 5teho mesiaca,bohuzial aj tie mala je velmi neochotne.V noci sa casto budi na kojenie,ale stale vypije dost male mnozstvo.Pride mi,ze ma uz tak nejako celkovy odpor ku kojeniu a jedlu.Odmieta zaroven flasu,dudlik a tak aj vodu do nej dostavam dost tazko lyzickami.Cely nas boj uz trva 3 mesiace a popravde neviem ako dalej.Skusala som podat jak MM tak UM cez flasu a vysledok rovnaky.

Milá Jana,

z vašej otázky nie je zrejmé, či ste medzičasom od tretieho mesiaca boli v kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a teda, či ste mali možnosť urobiť viaceré kroky pre zlepšenie situácie. Ak nie, odporúčame vám sa s ňou skontaktovať . V situácii so štrajkom je potrebné urobiť viaceré opatrenia a byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, aby ste mohli dostávať ďalšie odporúčania šité na mieru toho, ako sa situácia vyvíja a zároveň získavať veľa podpory a povzbudenia. Spoločne s poradkyňou by ste v takejto situácii mali urobiť tieto kroky:

  • výrazne zvýšiť tvorbu mlieka

Spoločne s poradkyňou by ste mali prejsť, aké sú možnosti pre zvýšenie tvorby mlieka. Odsávanie môže mierne zvýšiť tvorbu mlieka, ale vo väčšine prípadov nie dostatočne účinne, navyše, matka strávi veľa času odsávaním a o to menej času má na ďalší kľúčový krok pri riešení štrajku a to je:

  • zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom

Prečítajte si konkrétne tipy z tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

  • skontrolovať podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá môže prispievať k tejto situácii
  • prejsť spoločne s poradkyňou otázku zavádzania príkrmov.

V tejto situácii skutočne môžu príkrmy pomôcť, je však dôležité ich zavádzať iným spôsobom, než keď sa príkrmy zavádzajú po skončení výlučného dojčenia. Vo vašej situácii je dôležité zamerať sa na kalorické jedlá a na odlišný spôsob podávania – takéto bábätko spapá s omnoho väčšou pravdepodobnosťou, ak bude dostávať príkrmy po troškách počas celého dňa. Môžete tiež vyskúšať podávať bábätku príkrmy na vašom prste, pri takýchto malých bábätkách to niekedy funguje lepšie. Prečítajte si koniec tohto článku o tom, aké príkrmy a akým spôsobom zavádzať v takejto situácii tak, aby zvýšili kalorický príjem bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhodoby bojkot kojenia,nechutenstvo