Nocni kojeni

Romca    16.12.2016, 15:05

Dobry den, mam 7mesicni miminko. Malo posledni dva mesice pribiral,tak uz cca 14dni dostava na noc trochu UM (nejak mu nesmakuje) a pres den prikrmy, jinak kojim. Ale presto se v noci budi co 2hodiny (i co hodinu a papa). Teda on se tak budi od zacatku,ted konecne pribral normalne. Tak se chci zeptat jestli je to buzeni normalni??? Obcas su z toho vyflusla,kdyz je ted manzel porad od nevidim do nevidim v praci a hlidani u nas nefunguje,abych si zdrimla pres den. Maly pres den da tak 4x pul hodinku spani,zkousela jsem spat s nim,ale nez stihnu usnout on se vzbudi. Ano zvladla jsem to do ted,ale chcu se mu naplno venovat pres den a ten nedostatek spanku,me v tom hodne omezuje. Tak se opravdu ptam jestli je to normalni??? Dekuji za odpoved

Milá Romčo,

z hľadiska nočného dojčenia vám odporúčame prečítať si náš podrobný článok k tejto téme, s vysvetleniami, ako funguje nočný spánok bábätiek v tomto veku, prečo sa budia, prečo je toto budenie skutočne normálne a je znakom správneho vývoja bábätka, a tiež prečo toto budenie nesúvisí s hladom a najmä - s tipmi, ktoré vám môžu pomôcť hľadať riešenia v tejto situácii:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Okrem toho vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože spoločne s poradkyňou by ste mohli nájsť riešenie synčekovho nedostatočného priberania. Ak predtým bábätko výborne priberalo a potom postupne prestalo, tak to má nejaký dôvod, takáto situácia má vždy príčinu. Pokiaľ pediatrička vylúčila možnú medicínsku príčinu nepriberania bábätka, vysvetlenie pomalého priberania po počiatočnom dobrom priberaní nájdete tu spolu s návodom na to, ako môžete ďalej postupovať: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

V tejto situácii je možné urobiť veľa pre to, aby sa situácia zlepšila. Umelé mlieko v tejto situácii nie je vôbec riešením a ak sa podáva fľašou, predstavuje možnú komplikáciu pre to, aby dojčenie ďalej úspešne pokračovalo. Dokonca ani v situácii, ak by bábätko vôbec nebolo dojčené, umelé mlieko neprináša žiadne riešenie, s podmienkou, že jedia dostatok rozmanitej stravy v dostatočnom množstve, ktorá im poskytne potrebné živiny v prirodzenej forme, nie vo forme umelo dodávaných vitamínov a iných umelo pridávaných látok v umelom mlieku. Prečítajte si o škodlivosti a zbytočnosti používania umelého mlieka po 6. mesiaci viac v stanovisku Svetovej zdravotníckej organizácie tu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Navyše, ak by skutočne vaše bábätko na prsníku dostatočne nepilo, je možné aj v tejto dobe zvýšiť príjem mlieka, čo je prvá stratégia pred tým, než by sa hľadali iné možnosti. Ak by toto bolo potrebné, bolo by ideálne, požiadať o pomoc laktačnú poradkyňu, ktorá vyhodnotí výdatnosť pitia bábätka a navrhne vám kroky, ktoré môžu viesť k tomu, že bábätko bude piť viac materského mlieka.

Spoločne s poradkyňou prejdete možnosti pre zvýšenie tvorby mlieka a okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

V medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka, je najlepším riešením podávanie príkrmov – toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii neprináša riešenie. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť príkrmy ako čerstvé jedlo, ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Neuškodí to bábätku, práve naopak, oproti umelému mlieku to má mnohé výhody. Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocni kojeni