Mäkké prsia

Miroslava    19.12.2016, 17:32

Dobrý deň, synček má 5t a 5dní, od pôrodu ho dojčím. Prvé cca 3t som mala prsia úplne naliate, musela som si mliečko i odsávať, už cca 2t mám prsia plné na prasknutie iba v noci, kedy sa malý budí každé 2-3 hod., cez deň papá v rovnakých intervaloch ako v noci, ale počas dňa mám prsia mäkké a často sa mi stane, že malý mi ich úplne "vycucia", potom sa hnevá, nedá sa mu prisať, príp. mi mliečko len tečie a nestrieka, z čoho má tiež nervy. Priberá pekne, je spokojný, ak sa náhodou príliš hnevá medzi jedením a plače záchvatovito, priložím ho. Keď papá, papá, až pokým nezaspí, alebo ho musím "odtrhnúť" ja a upokojiť cumlíkom, lebo viem, že už je mliečkom naliaty, občas i vracká a mliečko mu tečie z pusy. Môžu byť mäkké prsia začiatkom straty mliečka alebo je problém cumlík, príp. niečo iné? Ďakujem vopred za odpoveď

Milá Miroslava,

vašu otázku nie je jednoduché riešiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám vybrať si z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

poradkyňou pri dojčení, s ktorou sa osobne pozriete na dojčenie. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Toto je kľúčové pre to, aby sa stanovil ďalší postup, pretože čisto na základe vašej otázky nie je možné posúdiť, ako skutočne vyzerá tvorba mlieka, pitie bábätka na prsníku a jeho správanie. Z toho, čo popisujete, sa zdá, že sa tvorba mlieka postupne znižuje a že bábätko na to reaguje, ale toto je možné odlíšiť jedine v osobnom kontakte s poradkyňou. Samotný fakt, že ste začali pociťovať mäkké prsníky, nemusí znamenať, že sa deje niečo s tvorbou mlieka. Ak  popri tom bábätko dobre pije, prospieva a je spokojné, tak je pravdepodobne všetko v poriadku, a mäkké prsníky sú tým pádom tiež v poriadku - v takejto situácii dobrého pitia a prospievania sú totiž mäkké prsníky normálny a žiaduci jav. Na druhej strane popisujete, že vaše bábätko nie je spokojné na prsníku, naopak hnevá sa a občas sa odmieta prisať. Jeho správanie, tak ako ho popisujete, sa podobá tomu, čo popisujú mamičky v úvode tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Zvlášť, ak ide o plač, ktorý sa vyskytuje počas dojčenia, ak bábätko typicky po chvíli dojčenia sa začne na prsníku krútiť, naťahuje bradavku, prisáva sa, odsáva, plače a úplne sa odmieta prisať – takéto správanie býva najčastejšie reakciou na znížený tok mlieka a pokles tvorby mlieka.

Zníženie tvorby mlieka je zvlášť pravdepodobné v prípade, že používate cumlík, a to aj občasne. Tvorbu mlieka môže znížiť aj odsávanie mlieka, ktorým sa zvýši tvorba mlieka a následne poklesne, keď sa odsávať prestane, tvorbu mlieka môžu znížiť aj niektoré lieky, najmä hormonálna antikoncepcia, používanie fľaše alebo klobúčikov. Prečítajte si v tomto zozname ďalšie možné príčiny a pokúste sa odstrániť to, čo by sedelo na vašu situáciu a mohlo by byť príčinou zníženia tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Spoločne s poradkyňou prejdete aj to, v akých situáciách teraz používate cumlík. Grckanie bábätka nie je dôvodom pre podávanie cumlíka. Bábätká negrckajú preto, že sú prejdené, nie je potrebné regulovať čas, ktorý chcú stráviť na prsníku, aby sa „neprejedli“. Prečítajte si viac v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/reflux-grckanie/

V prípade, že vaše bábätko skutočne začalo negatívne reagovať na zníženie toku mlieka, spoločne s poradkyňou budete postupovať podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Kľúčovým krokom je zvýšiť tvorbu mlieka a využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať. Spoločne s poradkyňou by ste mali urobiť aj tieto kroky pre zlepšenie dojčenia:
1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

3) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

4) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mäkké prsia