Obnovi sa tvorba mlieka aj po roku dojcenia len z jedneho prsnika?

Petra    23.12.2016, 14:30

Zdravim, dcerka ma 2roky a 4mesiace. Stale ju dojcim, ale asi rok odmieta lavy prsnik,pije len z praveho prsnika. Ten lavy som neodsavala. Teraz ma jedno prso velkost tri a to nepouzivane velkost jedna...aj ked to lave omylom potiahne, ide z neho bielozlta tekutina, ale hned ho pusti a da si to "dobre". Otazka znie, ci sa da obnovit cca po roku tvorba takeho isteho mliecka ake mam vo fungujucom pravom prse? A ci nepouzivanie jedneho, resp.pouzivanie len jedneho prska na dojcenie nie je pre mna skodlive. Mojej dcerke to vobec nevadi, cucka hadam non stop! Len co sa rano prebere chce mlieeeeecko, hocikedy cez den chce mlieeeecko, takisto aj zaspinkava. A v noci pije aj 5x. Okrem mlieka pyta hlavne maso a ovocie. Snazim sa jej ponuknut naozaj vsetko zdrave a chutne, no niekedy zbytocne. Ked vidi salam, uchmatne... V obleceni a plavkach ten nepomer velkosti prs vypada otrasne! Niekedy som taka vycerpana a nervozna, ze chcem s kojenim hned prestat. Ale ked vidim, ako to mala potrebuje, premozem sa. Dakujem za odpoved a aj za ostatne povzbudzujuce rady, ktore som tu citala.

Milá Petra,

je veľmi dôležité, že svoju dcérku naďalej dojčíte. Hoci v tomto veku dieťatka stráca väčšina žien akúkoľvek podporu od okolia pre to, aby pokračovali v dojčení, je každý deň dojčenia nesmierne cenný pre správny vývoj dcérky, pre jej zdravie a aj pre vaše zdravie. Ak by ste potrebovali získavať viac podpory pre svoje dojčenie, obráťte sa na podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine získate povzbudenie, podporu, tipy od ostatných mamičiek, informácie o tom, prečo je také dôležité, aby ste pokračovali v dojčení a priestor, kde môžete ventilovať svoje negatívne pocity ohľadom dojčenia bez tlaku na to, aby ste aicky odstavili.

Čo sa týka dojčenia z jedného prsníka – je možné dojčiť z jedného prsníka a to aj dlhodobo. Aj keby ste teraz nič neurobili, vaša dcérka sa zjavne bude dojčiť hoci aj z jedného prsníka až do prirodzeného odstavenia. Z hľadiska toho, aby dcérka mohla byť ďalej dojčená, jeden prsník úplne stačí a nemusíte nič robiť. Z hľadiska vás je možné v tejto situácii urobiť kroky, aby ste boli spokojnejšia. Je možné aj v tomto veku urobiť kroky pre to, aby sa zvýšila tvorba mlieka v nepoužívanom prsníku. Mlieko, ktoré dcérka získa, ak sa prisaje na prsník po dlhšej dobe, je typicky slané a nemusí jej chutiť. Ale ak by sa začalo mlieko z tohto prsníka odsávať, začalo by chutiť rovnako, ako mlieko z druhého prsníka. Okrem toho je možné aj v takomto prípade uvažovať nad užívaním prostriedkov pre zvýšenie tvorby mlieka, ak by ste to uznali za vhodné. Zvýšte fyzický kontakt s dcérkou, aby ste jej mohli tento prsník potom skúšať ponúkať napr. v polospánku.

Druhá možnosť je vydržať teraz počas dojčenia dcérky a neriešiť túto situáciu – iba z estetického hľadiska - rozdielna veľkosť prsníkov sa dá vyrovnať napr. silikónovými vložkami do podprsenky. Po skončení dojčenia sa rozdielna veľkosť prsníkov vyrovná. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obnovi sa tvorba mlieka aj po roku dojcenia len z jedneho prsnika?