Problem so spustanim mlieka

Erika    25.12.2016, 11:37

Dobry den, tri mesiace krmim dcerku odstriekanym materskym mliekom- odstriekavam rucne, nakolko mi to vyhovuje viac ako odsavacka. Zo dna na den mam problem so spustenim mlieka-bezne som odsavala cez den 130ml. Moj problem vyzera tak, ze mlieko zacnem odstriekavat, spusti sa prudom ale iba na chvilku. Za hodinu rucneho striekania, nahrievania prsnikov a masaze som odstriekala ledva 60ml. Potom opat skusam a mlieko sa zrazu spusti a dostriekam zvysok do 130, aj viac. Je to pre mna vsak velmi vycerpavajuce a stresujuce, venujem tomu velmi vela casu. Neviem, kde je problem. Trva to zatial dva dni. Dakujem za radu

Milá Erika,

v situácii, kedy poklesne tvorba mlieka je možné urobiť tieto kroky:

  • Skontrolujte, či ste nezačali užívať nejaké lieky, ktoré spôsobujú zníženie tvorby mlieka - hormonálna antikoncepcia (aj vnútromaternicové teliesko s obsahom hormónov), antihistaminiká, niektoré lieky proti kašľu, ktoré obsahujú pseudoefedrín, niektoré ďalšie lieky.
  • Pri odstrekovaní mlieka majte svoje bábätko blízko seba, aby ste cítili jeho vôňu, pozerajte sa naňho.
  • Zvýšte tvorbu mlieka prostriedkami, ktoré ju zvyšujú:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/pomale-priberanie/

O konkrétnych prostriedkoch a ich užívaní by bolo dobré sa poradiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení.

Naďalej môžete skúšať bábätko priložiť k prsníku, pretože sú bábätká, ktoré sa prisajú aj po veľmi dlhej dobe, a preto má zmysel to skúšať. Obzvlášť v situácii, keď svojou tvorbou mlieka pokrývate jeho potrebu materského mlieka. Pretože dostatočná tvorba mlieka je kľúčom k tomu, aby sa bábätko prisalo. Skúste nájsť poradkyňu, ktorá by mala dostatočné zručnosti na to, aby vám s prisatím pomohla - stálo by to za to skúšať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problem so spustanim mlieka