Dojčenie a tehotenstvo 2

Monika    31.12.2016, 13:10

Dobrý deň, včera som vám napísala ohľadom toho ako ma bolia bradavky pri dojčení počas tehotenstva (syn má dva roky), či skôr o "nedojčení", lebo syn mlieko neťahá nepregĺga iba sa na prsníku hrá. Aj to viem že dojčenie nie je len o prijímaní stravy, ale aby som mala mlieko potrebujem, aby sa nadojčil aspoň niekedy. Ďakujem za včerajšiu rýchlu odpoveď, no to všetko, čo ste mi napísali už viem, lebo vašu stránku čítam neustále. Viem o syndróme bielej bradavky, tiež aj to, že má byť dieťa čo najlepšie prisaté aby to nebolelo a podobne ... Mne ale išlo o to, ako mám zariadiť, aby syn začal opäť piť na prsníku. A nie sa len hrať. Už som to skúšala stláčaním prsníka (vtedy preglgne raz) a potom opäť nie. Ono to dojčenie keď niekedy konečne preglgne ešte aj tak divne vyzerá, ako keď sa vám ťažko prehĺta, keď vás bolí hrdlo (ak by som to takto mohla prirovnať). Už neviem ako ďalej, lebo snažím sa zo všetkých síl zotrvať v dojčení ako ste mi aj napísali, ale pokiaľ sa syn nezačne dojčiť tak ako pred tým, asi sa to pokazí samo. Ďakujem Vám.

Milá Monika,

ďakujeme za vašu doplňujúcu otázku. V tehotenstve vplyvom tehotenských hormónov prirodzene výrazne poklesne tvorba mlieka. Toto je úplne prirodzené. Nie je možné žiadnym spôsobom tvorbu mlieka v tehotenstve zvýšiť – akékoľvek prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka by ste užívali, vaše tehotenské hormóny tvorbu mlieka nepovolia zvýšiť. Tvorba mlieka sa však postupne počas tehotenstva zvykne zvyšovať a aj situácia, ktorú popisujete, sa tým pádom postupne zlepší.

Otázka zníženej tvorby mlieka počas tehotenstva má dva rozmery:

  • ako toto vplýva na vás, ako dojčiacu a znova tehotnú matku

Typickým prejavom zníženej tvorby mlieka je bolestivosť bradaviek. Tipy, ktoré sme uviedli v predchádzajúcej odpovedi (http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5365) mali smerovať k tomu, aby sa urobili všetky možné kroky pre zmiernenie tejto bolesti tak, aby ste vládali v dojčení pokračovať.

  • ako toto vplýva na dojčené dieťa

V prípade, že ide o staršie dieťa – ako je váš synček, toto z hľadiska pokračovania v dojčení zvyčajne nepredstavuje žiadny problém. Dieťa v tomto veku sa bude dojčiť bez ohľadu na tvorbu mlieka. Dojčenie môže prebiehať odlišne od toho, ako vyzeralo pred otehotnením – dieťatko môže mať potrebu sa dojčiť dlhšie alebo častejšie, ale toto je znova otázka na vás, ako toto zvládate a máte ochotu pokračovať. Mnohé matky dokážu pokračovať pri nastavení určitých pravidiel. Mnohé matky nepotrebujú nič meniť, hoci pre ne dojčenie nie je úplne príjemné.

Samozrejme po znížení tvorby mlieka dieťatko na prsníku nebude prijímať také množstvá mlieka, ako pred otehotnením. Ale každá kvapka materského mlieka je tekuté zlato. Nehovoriac o tom, že dojčenie ako také je vždy cenné, bez ohľadu na to, koľko mlieka dieťa pri tom vypije. Staršie dieťa, ktoré sa počas tehotenstva a potom v prvých dňoch dojčí spolu s mladším dieťaťom, má jedinečnú šancu druhýkrát  vo svojom živote získať obrovské množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré sa v materskom mlieku (kolostre) nachádzajú a ktoré už pravdepodobne nikdy inokedy v živote už nebude mať možnosť získať. Okrem iného kolostrum v tehotenstve pomáha, aby staršie dieťatko neochorelo a to je dôležité aj pre zdravie nenarodeného bábätka vo vašom brušku. Ale pre dojčené dieťa je dojčenie omnoho viac než len mlieko a poskytuje mu hlavne upokojenie na prsníku, spojenie s matkou, vzťahovú väzbu atď., a odstavenie by mohlo dieťa veľmi ťažko niesť. Preto nemusíte vôbec riešiť zníženie tvorby mlieka z pohľadu dieťatka – ono sa vysoko pravdepodobne bude ochotne dojčiť ďalej, hoci teraz bude väčšia časť dojčenia o satí bez pitia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a tehotenstvo 2