Biely jazyk

Elena    03.01.2017, 08:17

Dobry vecer, mam trojtyzdnove dievcatko a od narodenia ma biely povlak na jazyku. V porodnici a ani Dr mi nic na to nepovedali len ze ak sa jej po bokoch na licach objavi akoby biela muka mam prist. Ale vsetci co ju videli mi vravia ze ju to musi boliet a ze nam mami natierali taky jazyk fialovou vodickou co sa vraj dnes uz nepouziva. Prosim poradte mi ci to mam riesit s doktorkou alebo je to to z mliecka a prejde to. Skusala som jej to aj vytierat plienkou ale neslo to. Dcerku len dojcim. Dakujem za odpoved.

Milá Elena,

soór (múčnatka, žabka) bábätka v ústočkách nie je potrebné riešiť, pokiaľ bábätko nemá nejaké ďalšie problémy a pokiaľ nemáte vy problémy s bolestivosťou bradaviek. Soor väčšinou nie je pre bábätko bolestivý ani bábätku nespôsobuje iné problémy, a ak to tak je, tak prejde sám od seba. Nehovoriac o tom, že jazýček nie je typickým miestom výskytu sooru, najčastejšie sa vyskytuje na bokoch líčok. Ale ani vtedy nie je potrebné ho riešiť, ak bábätku nespôsobuje žiadne ďalšie problémy. Ak by vás boleli bradavky, pravdepodobne aj bábätko potrebuje preliečenie.

Ak by vám niekto odporúčal zošúchať biely povlak - netreba šúchať jazýček či zoškrabovať biely povlak - toto môže byť pre bábätko nepríjemné až bolestivé a k liečeniu to nijako neprospieva. Genciánová violeť (fialová vodička) môže byť účinná pri liečbe kandidózy, ale pre liečbu musí byť dôvod a samotný výskyt bieleho povlaku dôvodom nie je.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok