Môže sa dieťa materským mliekom prekŕmiť?

Mirka    28.06.2011, 22:35

Dobrý deň milá poradkyňa, ide síce o informáciu z druhej ruky a už sa tu o priberaní dojčiat písalo, ale aj tak by ma zaujímalo, či možno 4 mesačné dieťa výlučným dojčením prekŕmiť? Známa sa mi totiž dnes zverila o rade jednej pani pediatričky, ktorá mamičke so 4mesačným synčekom vzhľadom na jeho vysokú (mne neznámu) hmotnosť odporučila menej často dojčiť a nahradiť materské mlieko vodou. Pritom prikladá dieťa k prsníku tak, ako som to vždy robila aj ja, teda pri každom probléme, plači, nepohode atď. Pýtam sa, pretože ma to zaujíma do budúcnosti a navyše by som chcela pomôcť tej mamičke, ak sa bude dať (resp. poslať jej link na Vašu odpoveď). Vopred ďakujem!

Milá Mirka,

pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie (v kontexte tejto otázky - čiže v zmysle dostatočného priberania) vždy v poriadku. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9kg.  Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod "držať diétu". Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak, ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. Príkrmy je potom možné zavádzať okolo 6. mesiaca, keď o ne bábätko prejaví záujem: naťahovanie sa za jedlom, snaha jesť jedlo rodičov, schopnosť vziať kúsky jedla do prstov, schopnosť prehĺtať, schopnosť sedieť s oporou a pod. Príkrmy má jesť v množstve, ktoré je preň vyhovujúce, a má byť naďalej dojčené v rovnakej miere ako predtým. Ani v období zavádzania príkrmov sa nemá znižovať počet dojčení alebo množstvo mlieka, ktoré bábätko počas dojčenia vypije.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môže sa dieťa materským mliekom prekŕmiť?