Odstriekavanie mlieka

Erika    10.01.2017, 14:18

Dobry den, 4ty mesiac krmim dieta mojim odstriekanym mliekom. Nahle mam vsak problem so spustanim. Odstriekavala som kazde 3hodiny, teraz to vsak nejde. Mlieko si nemozem odsat sama, musim cakat na pichanie v prsiach, ktore prichadza kedykolvek nezavisle od stlacania prsnika. Neviem si tuto nahlu zmenu nijako vysvetlit. Odstriekavanie uz casovo nemozem regulovat sama, co mi este viac stazilo moju situaciu. Pocula som vsak o oxyzocinovych kvapkach na uvolnenie mlieka- preto by som sa chcela poradit, ci ich je vhodne pouzivat v mojej situacii. Kvapnut si kazde 3hod pred odstriekavanim, aby som nemusela cakat na reflex-pichanie, ktore naozaj neviem kedy nastane (niekedy po hodine, inokedy po troch, samo od seba a musim hned odsat). Vdaka!

Milá Erika,

táto situácia môže byť spôsobená viacerými faktormi, napríklad:

1) efektívnosť odsávania - môžete skúsiť pridať aj ručné odstriekavanie a stláčanie prsníka

2) kvalita odsávačky

3) to, ako často odsávate (ideálne by bolo aspoň 8 x denne, z toho aspoň raz v noci)

Oxytocínové kvapky nepredstavujú riešenie tejto situácie. Oxytocín neprináša pri dojčení pozitíva - z hľadiska tvorby mlieka môže byť skôr negatívny faktor. Preto sú viaceré "mechanické riešenia" - masáž prsníkov, nahriatie prsníkov, masáž medzi lopatkami, oveľa efektívnejšie a z dlhodobého hľadiska vhodnejšie. Nehovoriac o tom, že podanie umelého oxytocínu znižuje tvorbu oxytocínu v tele matky. 

Pravdepodobne by vám skôr pomohlo, ak by ste zvážili zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Okrem toho urobte tieto kroky:

1) Skontrolujte odsávačku, či problém nie je v nej - po mesiacoch odsávania sa mohlo s odsávačkou stať niečo, čo spôsobuje, že neodsáva dostatočne dobre.

2) Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.

3) Skontrolujte, či ste nezačali užívať nejaké lieky, ktoré spôsobujú zníženie tvorby mlieka - hormonálna antikoncepcia (aj vnútromaternicové teliesko s obsahom hormónov), antihistaminiká, niektoré lieky proti kašľu, ktoré obsahujú pseudoefedrín, niektoré ďalšie lieky.

Naďalej môžete skúšať bábätko priložiť k prsníku, pretože sú bábätká, ktoré sa prisajú aj po veľmi dlhej dobe, a preto má zmysel to skúšať. Obzvlášť v situácii, keď svojou tvorbou mlieka pokrývate jeho potrebu materského mlieka. Pretože dostatočná tvorba mlieka je kľúčom k tomu, aby sa bábätko prisalo. Skúste nájsť poradkyňu, ktorá by mala dostatočné zručnosti na to, aby vám s prisatím pomohla - stálo by to za to skúšať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstriekavanie mlieka