Utrogestan a kojení

Katka    10.01.2017, 19:56

Kojím 19timěsíčního syna zhruba každé 3 hodiny ve dne i v noci. Nyní jsem na začátku dalšího těhotenství a mám brát Utrogestan 2-0-2. V příbalovém letáku se píše, že není při kojení doporučeno. Musím kvůli tomu syna odstavit? Nebo kojení omezit? Chtěla jsem ho kojit do 2 let. Našla jsem od různých lékařů různé protichůdné názory. Moc Vám děkuji.

Milá Katko,

Utrogestan má v tehotenstve za úlohu dopĺňať tehotnej matke hormón progesterón, ktorý by jej telo malo prirodzene počas tehotenstva produkovať. Pri užívaní tohto lieku bude teda vaša hormonálna situácia taká, ako by bola prirodzene počas tehotenstva, ak by sa vám prirodzene tento hormón vylučoval v dostatočnom množstve.

Nie je jediný problém pokračovať v dojčení, ak užívate Utrogestan a to ani v prípade, že by ste potrebovali užívať vyššie dávky. Tento liek nijako nenavyšuje hladiny progesterónu, ktoré sa budú nachádzať v materskom mlieku, nehovoriac o tom, že tehotenské hormóny výrazne znížia tvorbu materského mlieka.

Pre vaše staršie dieťa je dojčenie naďalej veľmi dôležité. Pokračujte v dojčení tak, ako doposiaľ.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Utrogestan a kojení