Problem so spanim

Veronika    16.01.2017, 11:44

Dobry den, mam 4 tyzdnovu dcerku ktoru kojim cez klobucik. Vracia mi pocas kojenia aj po nom tak po kazdom kojeni ju musim drzat zvysle 30 min. Problem mame zo zaspavanim zo zaciatku mi zaspavala pri kojeni no uz nie akoby ju bolelo brusko je nervozna a niekedy sa trapime aj 3 hodiny kym zaspi.

Milá Veronika,

otázky, na ktoré hľadáte odpoveď, sa najjednoduchšie zodpovedajú v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Mnohé z toho, čo vás trápi, je potrebné zodpovedať až po tom, čo sa táto situácia zasadí do kontextu dojčenia – toho, čo vlastne robí bábätko na prsníku, ako výdatne pije, ako sa správa pri dojčení. Mnohé bábätká sú nervózne a nespokojné a je ťažké ich uspať, ak na prsníku nezískavajú dostatok mlieka. Prostredníctvom internetu z vašej otázky nie je možné posúdiť. Ak sa týmto bábätkám pomôže zvýšiť príjem mlieka pri dojčení, sú spokojnejšie a jednoduchšie sa o ne stará, aj z hľadiska uspávania. Ale aj bábätká, ktoré pri dojčení získavajú dostatok mlieka, môžu byť medzi dojčeniami nespokojné, ak nezískajú pomoc so zaspatím. Toto sa výrazne mení práve po 3 týždni života bábätka – do tretieho týždňa často mnohé bábätká zaspia relatívne jednoducho a stačí ich položiť a spinkajú. Po treťom týždni sa toto u mnohých bábätiek mení a ich zaspávanie je potrebné podporiť rôznymi technikami, ktorými bábätku pomôžeme zaspať a udržať sa v spánku. Ak by toto bol váš prípad, stojí za to skontaktovať sa s poradkyňou, pretože tieto tipy môže s vami prejsť osobne a ukázať vám rôzne spôsoby, ako si uľahčiť uspávanie bábätka.

Okrem toho spolu vyhodnotíte grckanie bábätka. Samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania. Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

Grckanie v prípade, že bábätko sa kŕmi tak, že pije mlieko z klobúčika, je však potrebné vyhodnotiť v kontexte toho, ako vyzerá príjem mlieka zo strany bábätka a jeho správanie sa pri pití z klobúčika. Častokrát je samotný klobúčik príčinou grckania a veľakrát aj nespokojného správania bábätka medzi dojčeniami. Ak by to tak bolo vo vašom prípade, prejdete spoločne s poradkyňou, čo sa dá urobiť pre to, aby sa začalo bábätko prisávať k prsníku bez nutnosti použiť klobúčik. Existujú techniky, ako bábätko prilákať na prisávanie sa k prsníku bez klobúčikov, bez ohľadu na to, že ak to skúsite, teraz sa bábätko neprisaje, alebo bez ohľadu na to, aké bradavky máte. V tejto odpovedi z poradne si môžete prečítať základný postup, ako sa zbaviť používania klobúčikov – jednotlivé kroky by ste však mali prejsť spoločne s poradkyňou, aby ste dostali na mieru šité odporúčania:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5012



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problem so spanim