Ako sa zbavit klobucikov

Zuzana    16.01.2017, 12:02

Mam 6 dnovu dcerku a v nemocnici sa nam nepodarilo prisat tak nam dali klobucik, cez ktory ako tak saje mliecko. Mam velmi ploche bradavky a uz bola u mna aj vasa laktacna poradkyna. Zial mala bola prilis nervozna pri skusani bez klobucika, poradkyna mi nechala aj cievku cez ktoru malu dokrmujem po prste, ale napriek tomu nechce sa prisat na prsnik (len cez klobucik). Viete mi prosim este konretnejsie poradit presne kroky co robit aby som sa ozaj zbavila klobucikov? Bolesti bradaviek nemam.Dakujem

Milá Zuzana,

v tejto situácii je možné robiť viaceré kroky, ktoré pomôžu, aby sa nakoniec bábätko prisalo. Vaše bábätko má len týždeň a je veľká šanca, že sa časom prisaje. Možno sa to nestane dnes, možno ani zajtra, ale stane sa to.

Kľúčom k tomu, aby sa vaše bábätko nakoniec prisalo je pokryť tieto tri dôležité oblasti:

  1. vytvárať množstvo príležitostí pre prisávanie – byť s bábätkom v čo najčastejšom úzkom fyzickom kontakte, ideálne tráviť čo najviac času v kontakte koža na kožu

Poproste príbuzných alebo priateľov o pomoc s varením a upratovaním a robte len tie najnevyhnutnejšie práce. Skúste na pár dní byť s bábätkom skutočne čo najviac času koža na kožu – buď s ním môžete ležať v posteli a ono sa možno prisaje, keď sa bude precitať alebo keď bude pospávať na vašom hrudníku. Ak bude potrebné bábätko utišovať alebo uspávať, môžete pokračovať v kontakte koža na kožu aj počas chôdze alebo pohupovania sa – napr. môžete bábätko nosiť v kontakte koža na kožu v šatke alebo nosiči. Nechajte bábätko spinkať v blízkosti prsníka, nenúťte ho sa prisať, ak sa rozplače, hneď ho prestaňte prisávať k prsníku, minimalizujte množstvo nepríjemných zážitkov s prsníkom.

  1. výrazne zvýšiť tvorbu mlieka

V tejto situácii je kľúčové, aby ste začali intenzívne odsávať vaše mliečko, aby ste čo najskôr pokryli výživové požiadavky bábätka svojim vlastným mliekom.

Odsávajte najmenej 8x denne po 20 minút, z toho aspoň raz v noci. Odsaté mliečko môžete nechať stáť pri izbovej teplote (nepokazí sa, hoci môže státím začať zvláštne voňať aj chutiť – toto je normálne) a nemusíte ho pred kŕmením prihrievať.

Prejdite spoločne s poradkyňou, aké možnosti máte pre zvýšenie tvorby mlieka prostriedkami pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

  1. kým sa bábätko prisaje, kŕmiť ho mimo prsníka

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Je lepšie začať na kŕmenie bábätka používať pohárik, než kŕmiť ho po prste.

Medzičasom môžete zopár krát do dňa skúsiť bábätko aj sama aktívne prisať, ale nie je zaručené, že sa to podarí pri niektorom z týchto pokusov. Napriek tomu majú zmysel. A okrem toho spoločne s poradkyňou je dôležité robiť v osobnom kontakte tieto kroky:

  1. skontrolovať podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá ak je prirastená, môže byť pre bábätko nemožné sa prisať k prsníku a po jej uvoľnení sa situácia môže zlepšiť. Rovnako, ak má bábätko prirastenú uzdičku, môže byť náročné ho kŕmiť pohárikom.
  2. pokúsiť sa v osobnom kontakte s poradkyňou bábätko prisať v priečnej polohe tak, aby bábätko malo šancu sa prisávať v správnom asymetrickom prisatí a mohlo byť motivované ostať na prsníku, ak by sa prisalo
  3. pokúsiť sa bábätko prisávať tak, že hneď pri prisatí bude pri prsníku priložená laktačná pomôcka, ktorá poskytne bábätku rýchly tok mlieka, ak by sa prisalo a to ho môže motivovať chcieť zostať na prsníku
  4. prejsť spoločne s poradkyňou techniky pre upokojenie bábätka. Ak sa bábätko neprisáva, chýba mu uspokojenie sacieho reflexu a tieto bábätká môžu byť veľmi uplakané. Súčasne s tým je náročné ich utišovať, keďže sa odmietajú prisať k prsníku. V tejto situácii mnohé mamičky nedokážu utíšiť bábätko inak než cumlíkom a toto je niečo, čo je dôležité v tejto situácii nerobiť. Poradkyňa vám môže ukázať spôsoby, ako bábätko utíšiť bez použitia cumlíka. Cumlík v tejto situácii uspokojí sací reflex a bábätko bude mať menšiu motiváciu hľadať niečo na satie – bábätká, ktoré nemajú v tejto situácii cumlík a sú kŕmené pohárikom, nezažívajú satie a hľadajú ho intenzívnejšie – majú väčšiu šancu, že sa prisajú k prsníku.
  5. a najmä – spoločne s poradkyňou by ste sa mali stretávať preto, aby ste získavali podporu a povzbudenie. V tejto situácii je dôležité byť opakovane uisťovaná o tom, že to, čo robíte, má zmysel, že bábätko sa prisaje, prejsť spoločne, čo sa udialo za posledný deň – dva, hľadať spôsoby, ako zlepšiť tie kroky, ktoré teraz nevládzete robiť. Vaše bábätko je veľmi maličké, šance, že sa pri správnej pomoci prisaje, sú obrovské.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako sa zbavit klobucikov