Příkrmy dříve jak v 6. měsíci

Kateřina    17.01.2017, 13:23

Dobrý den.Mé miminko projevuje zájem o příkrm týden před ukončeným pátým měsícem.Samo si bere lžičku s pudinkem a dává si ji do úst,zajímá se o chléb,který snídám atd.Zároveň se projevuje začátek bojkotu kojení. Jsem zmatená z toho,že se doporučuje výhradně kojit do ukončeného 6. měsíce,ale zároveň podporovat dítě v zájmu o příkrm. Je lepší v této situaci pokračovat ve výlučném kojení nebo pozvolna závádět příkrm?Děkuji za odpověď.

Milá Kateřino,

všetky organizácie, ktoré sa venujú podpore dojčenia a zdravia populácie, uvádzajú, že podporujú výlučné dojčenie približne do 6 mesiaca. Slovo „približne“ vyjadruje to, že nie je možné stanoviť určitý konkrétny termín, po ktorom by sa mali všetkým deťom začať podávať príkrmy, pretože tento termín si každé dieťatko určuje samo podľa svojej pripravenosti na príkrmy. Rovnako ako nezačnú všetky deti chodiť v rovnaký deň po svojom narodení, tak ani príkrmy nezačnú papať v rovnaký deň. Ak pospájate všetky údaje o tom, kedy každé jedno bábätko prejavilo záujem o príkrmy, dostanete krivku, ktorá sa podobá napr. krivke o výške dospelých mužov v populácii – malá časť populácie bude veľmi nízka, malá časť bude veľmi vysoká a väčšina mužov bude v priemerných hodnotách. Podobnú krivku dostanete pri vyhodnocovaní zavádzania príkrmov – niektoré bábätká prejavujú záujem o príkrmy skoro – už vo štvrtom alebo piatom mesiaci, väčšina bábätiek prejaví záujem okolo šiesteho mesiaca a časť až po šiestom mesiaci. Preto WHO a iné organizácie hovoria o odporúčanej dĺžke výlučného dojčenia do približne šiesteho mesiaca veku bábätka. Hovoria tým, že to, kedy sa tak stane, by malo rozhodnúť bábätko samo podľa svojej pripravenosti.

Preto nerobíte žiadnu chybu, ak nechávate vaše bábätko oblízať lyžičku s pudingom alebo ho nechať cmúľať chlieb, ktorý ste jedli. Je dobré podporiť bábätko v jeho snahách začať napodobňovať ostatných ľudí pri jedení. Prečítajte si viac informácií o tom, ako zavádzať príkrmy:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Z vašej otázky nie je možné vyhodnotiť, čo sa vo vašej situácii deje s dojčením. Píšete o štrajku, za predpokladu, že sa skutočne u vás začínajú vyskytovať príznaky reakcie bábätka na zníženie tvorby mlieka, túto situáciu je dobré riešiť, bez ohľadu na zavádzanie príkrmov, odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a s ňou spoločne prejsť možnosti, ktoré máte pre zlepšenie situácie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Příkrmy dříve jak v 6. měsíci