Predcasniatko

Bronislava    24.01.2017, 17:56

Dobry den, mam predcasne narodene dieta, ktore bolo krmene sondou. Teraz zaciname s dojcenim, nakolko som si doteraz mlieko odsavala. Dcerka vysaje od 20-50 ml, avsak s velkou namahou kym vobec chyti prsnik. Je spava a akoby vobec nebola hladna. Laktacnu pomocku som tiez skusala, ale zdalo sa mi, ze nesaje z prsnika, len z hadicky, a akoby jej hadicka zavadzala pri prisavani. Bolo by vhodne nechat ju sat z prsnika kolko vladze a potom ju dokrmit cievkou po prste? Alebo ked prestava sat, stimulovat ju vlozenim prsta do ust? Dakujem za odpoved

Milá Bronislava,

v tejto situácii by sa riešenie hľadalo najjednoduchšie v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je možné pomôcť bábätku, aby sa jednoduchšie a spoľahlivejšie prisávalo, aby sa upravila jeho poloha a prisatie pri dojčení tak, že bude získavať viac mlieka a tým pádom nebude na prsníku zaspávať. Ak by bolo potrebné bábätko dokrmovať, spolu s poradkyňou by ste našli spôsob, ako správne používať laktačnú pomôcku tak, aby nezavádzala bábätku pri prisávaní.

Vo všeobecnosti by bolo dôležité spoločne s poradkyňou urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčanie prsníka stimuluje bábätko na prsníku, aby začalo znova sať na prsníku, ak napr. zaspáva pri dojčení. Stimulácia prstom v takom prípade nie je potrebná. Bábätká reagujú na tok mlieka. Ak zabezpečíte, aby tok mlieka bol dostatočný (správna poloha, prisatie, stláčenia a v prípade potreby dokrmovanie laktačnou pomôckou na prsníku), bábätko vypije na prsníku dostatok mlieka a zaspávať na prsníku bude len po tom, čo sa výdatne napije – a to je v poriadku – nasýtené bábätko môže na prsníku zaspať.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Pre dokrmovanie je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku a poradkyňa pri dojčení s vami prejde, ako ju správne používať tak, aby fungovala a bola vám nápomocnou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ak budete používať laktačnú pomôcku správne, pomôžete ňou získať bábätku dostatok mlieka z prsníka v kombinácii s dokrmovaním laktačnou pomôckou. Ak sa bábätko prisáva, má obrovský zmysel pracovať na tom, aby bolo možné ho dokrmovať laktačnou pomôckou na prsníku a poradkyňa pri dojčení má špeciálne školenia na to, aby v týchto situáciách vedela pomôcť mamičke s dokrmovaním týmto spôsobom. Nebude tak potrebné riešiť dilemu toho, ako bábätko dokŕmiť po dojčení mimo prsníka- všetok dokrm by totiž malo byť možné mu podať priamo na prsníku laktačnou pomôckou.

3) V tejto situácii vám pravdepodobne tiež pomôže, ak zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Predcasniatko