Pitný režim 22 mesačného dieťaťa

Jana    23.01.2017, 07:01

Dobrý deň, Syn má 22 mesiacov, je dojčený na požiadanie. Keď mu okrem MM ponúknem aj vodu z pohárika alebo čaj, vypije maximálne 1 hlt, viac nechce. Niekedy mám pochybosti či má dostatočný príjem tekutín. Ciká párkrát za deň (nie každá plienka je ťažká), jedák je taký priemerný. Chcela by som sa opýtať: Mám v mojom prípade (väčšie dieťa) riešiť ešte tvorbu materského mlieka (napr. prípravky na zvýšenie tvorby MM) alebo sa zamerať na to, aby prijímal maximum iných tekutín v rôznych formách? A druhá otázka: Mám mu dojčenie ešte sama ponúkať alebo to nechať už len na ňom či si vypýta? Ešte mu ponúkam, aj keď väčšinou si sám vypýta kedy chce. Viem, že pre neho je skrátka materské mlieko číslo jeden a o ostatné tekutiny zatiaľ nejaví záujem. Ďakujem Vám vopred za odpoveď.

Milá Jana,

väčšina dojčených detí vo veku vášho synčeka sa správa podobne – sú intenzívne dojčené, materské mlieko (ktoré naďalej obsahuje takmer 90 % vody) pre nich predstavuje významnú súčasť ich príjmu tekutín (a potravy) a s vodou sa viac – menej hrajú a občas niečo vypijú. Stále ešte sa nachádzate v období zavádzania príkrmov a tekutín – teda v období, kedy nie je potrebné riešiť, či dieťa niečo zjedlo alebo vypilo, ak je dojčenie dostatočne výdatné. Pokiaľ vaše dieťa medzičasom priberá a prospieva a z hľadiska dojčenia sa nedejú niektoré veci, ktoré môžu znižovať tvorbu mlieka (prečítajte si tieto dva články: http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/, http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/), potom nie je nijako potrebné riešiť vašu tvorbu mlieka, pretože je naďalej dostatočná. Vaše dieťa naďalej získava približne rovnaké množstvá materského mlieka, ako keď bolo bábätko.

Ohľadom ponúkania dojčenia je v tomto veku potrebné sledovať dieťatko a jeho správanie. Mnohé deti v tomto veku už prešli do fázy, v ktorej sa zdajú byť od dojčenia „závislé“ a nech sa deje čokoľvek, budú sa dojčiť. Týmto deťom netreba dojčenie ponúkať. Ale aj v tomto veku sú ešte mnohé deti v štádiu, v ktorom sa im môže stať, že napr. v zápale hry alebo zaujatí vonku si prestanú pýtať prsník dlhšiu dobu a takýmto deťom má zmysel dojčenie naďalej ponúkať.

Odporúčame vám prísť na podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej by ste mohli vidieť iné dojčené deti vo veku vášho synčeka a mali by ste možnosť porovnať si, ako sa správajú, aj z hľadiska dojčenia a uistiť sa, že je všetko vo vašom prípade v poriadku a stačí len pokračovať v tom, čo robíte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pitný režim 22 mesačného dieťaťa