Prehltanie veľa vzduchu pri dojceni

Eva    24.01.2017, 18:19

Dobrý den. Mám 3 mesačnú dcérku. Pri každom kojení sa nahlta veľa vzduchu. Je strašne pahltna pri jedení. Následne ma velke bolesti brucha. Viete mi poradiť ako kojiť , aby sa nenahltala toľko vzduchu. Dakujem

Milá Eva,

situáciu, ktorú popisujete, je veľmi dôležité vidieť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a to okrem iného aj preto, že ak by bolo potrebné upraviť prisatie bábätka a dojčenie, je potrebné to robiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto bude ďalší kľúčový bod, po ktorom budete môcť s poradkyňou lepšie porozumieť tomu, čo sa deje a ako vysvetliť správanie bábätka.

Mnohé bábätká majú prejavy správania, ktoré sa zdajú ako bolesti bruška. V našich končinách sa často hovorí o „kolike“ a s touto „diagnózou“ sa spájajú práve prejavy bábätka, ktoré sa na pohľad skutočne javia ako bolesti bruška. Niekedy sa tieto prejavy spájajú s dojčením – bábätko sa najskôr spokojne prisaje, ale po chvíli sa správa podobne, ako popisujú mamičky v úvode tohto článku: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/ Inokedy ide o prejavy správania, ktoré sa priamo nespájajú s dojčením – napr. bábätko sa po dojčení odsaje a chvíľku je spokojné, ale po chvíli sa začne mrviť, pomrnkávať, potom priťahuje nožičky k telu, červenie v tváričke, často pri tom poprdkáva a začne plakať. Tieto prejavy správania sa často vyhodnocujú ako „bolesť bruška“, ako „veľa plynov“ a z týchto predstáv výrazne profitujú rôzne firmy, ktoré vyrábajú kvapky „proti boleniu bruška.“ To, že o bruško v skutočnosti väčšinou nejde, dokazujú najnovšie vedecké štúdie: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-kolika/. Bábätko napr. nie je schopné sa pri dojčení nahltať vzduchu. Nie je to fyzicky možné – prisaté bábätko vytvára okolo prsníka tesný uzáver, cez ktorý sa do pusinky bábätka nedostáva pri dojčení vzduch. Bábätko sa môže nahltať vzduchu v prípade, že pred dojčením plakalo alebo je počas dojčenia nespokojné, prisáva sa, odsáva a hnevá sa.

Všetky tieto prejavy je preto potrebné vyhodnotiť s ohľadom na to, ako vyzerá pitie bábätka pri dojčení a jeho správanie sa pri dojčení. Podľa tohto vyhodnotenia bude potom možné spoločne s poradkyňou urobiť ďalšie kroky. Ak bude potrebné upraviť a zlepšiť dojčenie, spoločne s poradkyňou urobíte kroky pre úpravu prisatia a polohy bábätka pri dojčení, pre zvýšenie príjmu materského mlieka pri dojčení. Spoločne s poradkyňou prejdete aj ostatné okolnosti, ktoré môžu spôsobovať zvýšenú mieru plaču zo strany bábätka a jeho nespokojnosť a pokúsite sa ich odstrániť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prehltanie veľa vzduchu pri dojceni