Zväčšeny prsnik

Olga    24.01.2017, 18:39

Dobry vecer, prosim Vas potrebujem poradit. Od vcera ma boli lavy prsnik na pravej strane a mam ho väčši ako pravy. Zda sa mi ze tvrdsi a naliaty. Maleho dojcim,ma 4mesiace. Nedavam mu iba jeden prsnik striedam to. Ale castejsie som davala s toho laveho. Bojim sa co to moze byt. Lebo prve tyzne po porode som mala vysoke teploty s strasne bolesti prsnika praveho.dakujem za odpoved.

Milá Oľga,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať cez internet. Na základe vášho popisu je však vysoko pravdepodobná možnosť, že príznaky, ktoré ste v otázke popísali, súviseli so začínajúcim zablokovaným mliekovodom. V takom prípade môžete v súčasnosti v prsníku pociťovať bolestivú hrču so začervenanou kožou na povrchu a môžete mať rôznu intenzitu sprievodných príznakov - môžete sa cítiť až veľmi chorá, s vysokou horúčkou, ako pri chrípke. Ak je to tak, ide vysoko pravdepodobne o zablokovaný mliekovod a v takom prípade vám môžu pomôcť tieto opatrenia:

- skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

- ak by sa takéto situácie opakovali, stálo by za to sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste prešli možné príčiny vzniku tejto situácie



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zväčšeny prsnik