Vylúčenie UM v 13.tyzdni

Monika    25.01.2017, 09:59

Dobry den. Chcem sa opytat, ci je mozne aj po 13 tich tyzdnoch krmenia dojcenie +UM prejst este na vylucne dojcenie. Na zaciatku sme mali silnu zltacku, skoncili sme v nemocnici. To bol stale len dojceny. Po poklese zltacky nepriberal, lekár nas vystrasil, ze ked nebude priberat skončíme opat v nemocnici. Preto sme zacali dokrmovat. Syncek sa stále pekne prisava, uz sme prekonali aj bolesti, ragady a stále dojcim, len UM je uz na dennom poriadku. V podstate mam pocit ze dokrmujem MM namiesto UM. Myslite si, ze mame este sancu sa UM zbaviť? V noci som kvoli tomu aj 1,5 h hore ( dojcenie a UM zatym). Dakujem krasne

Milá Monika,

vo vašej situácii je veľmi dôležitým pozitívnym faktorom to, že bábätko je naďalej ochotné sa prisávať. Toto je faktor, ktorý môže výrazne pomôcť túto situáciu zvrátiť a vďaka tomu je potenciálne možné sa dokonca vrátiť až k výlučnému dojčeniu.

V tejto situácii je možné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka úpravou dojčenia a k tomu začať pre dokrmovanie používať tzv. laktačnú pomôcku – tenučkú cievku, ktorá sa pri dojčení vkladá do pusinky bábätka spolu s prsníkom a bábätko tak získava mlieko z prsníka ale aj z laktačnej pomôcky. Takto je možné vyhnúť sa použitiu fľaše a ak bábätko prestane používať fľašu, jeho prisatie k prsníku sa postupne začne zlepšovať (čo ešte viac zvýši príjem mlieka z prsníka).

Preto vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Okrem toho spolu s poradkyňou bude potrebné urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je možné, že proces odstraňovania dokrmovania a návrat k výlučnému dojčeniu nebude jednoduchý po 13. týždňoch situácie,  v ktorej ako píšete bábätko pije viac umelého mlieka, než materského a tvorba materského mlieka sa tým pádom znížila. Avšak stojí za to týmto procesom prejsť, pretože je vysoko pravdepodobné, že aj keby sa nepodarilo len výlučne dojčiť, bez dokrmovania, určite sa podarí znížiť množstvo umelého mlieka a zvýšiť množstvo materského mlieka, ktoré bude bábätko získavať – a každá jedna kvapka materského mlieka je tekuté zlato. Navyše – dojčenie samo o sebe je nesmierne cenné. Pri dokrmovaní fľašou sa skôr či neskôr stane, že bábätko začne odmietať prsník. Dokrmovať ho laktačnou pomôckou na prsníku je cenné aj preto, že pomôže zachovať dojčenie. V čase, kedy bábätko bude môcť začať dostávať príkrmy – čo je vo vašom prípade už po ukončenom 4 mesiaci – tak budete môcť postupne bábätko začať prikrmovať a znižovať množstvo umelého mlieka, ktorým budete dokrmovať pri dojčení. V priebehu pár týždňov sa tak budete vedieť dostať do stavu, v ktorom bude bábätko dojčené a zvyšný kalorický príjem už nebude dopĺňať dokrmovanie umelým mliekom na prsníku, ale prikrmovanie tuhou stravou – inými slovami, budete dojčiť a zavádzať príkrmy, tak ako každá iná mamička, ktorá po 6 mesiaci zavádza príkrmy. Pre tento postup je veľmi dôležité byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, pretože v takomto prípade sa príkrmy zavádzajú odlišne oproti štandardným postupom, ktoré sa bežne odporúčajú – v takomto prípade ide o zavádzanie kalorických príkrmov, ktorými sa podarí odstrániť umelé mlieko – prečítajte si viac o takomto zavádzaní príkrmov na konci tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vylúčenie UM v 13.tyzdni