Dokedy dojčenie z oboch prsníkov?

Martina    12.08.2012, 17:17

Dobry den, som mama mesacneho synceka, je plne dojceny, pribera na vahe, vsetko je ok. S dojcenim nemame ziadny problem, ani ja, ani maly. Narodil sa 14. 7. s hmotnostou 3150g, pri prepustani vazil 2820g a v poradni 24. 7. 3000g a 7. 8. 3940g. Teraz sa mu vsak zacali objavovat v stolici aj zelene, cize sa nedostava k zadnemu mlieku. Doteraz sme dojcili vzdy z oboch prsnikov pri kazdom dojceni, ale zrejme stiahne predne mlieko a k zadnemu sa nedostane. Co s tym? Chcem sa opytat, odkedy sa moze dojcit uz len z jedneho prsnika pri kazdom dojceni? Maly teraz papa kazde 2-3hod. Aky to bude mat vplyv na tvorbu mlieka, ked vlastne kazdy prsnik stiahne raz za 4-6hod? Bude mu to mlieko stacit? Dakujem velmi pekne za odpoved!

Milá Martina,

zelená stolica neznamená, že sa "nedostáva k zadnému mlieku". Farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojené a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka. Ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba stolice, ale dojčenie. Riešenie spočíva v zlepšení dojčenia.

Čo sa týka "zadného mlieka", zdá sa, že tento termín spôsobuje viac problémov a že vôbec nepomáha porozumieť dojčeniu. Už len preto, že sa vôbec nedá paušálne povedať, ktoré mlieko je "zadné". Keď dojčíte napríklad z pravého prsníka, bábätko zaspí a zobudí sa o 10 minút a vy ho znovu priložíte na pravý prsník, aké mlieko bude bábätko piť: "predné" či "zadné"? Každé mlieko obsahuje aj tuk, aj ostatné látky, ktoré bábätko potrebuje. V priebehu jedného dojčenia sa materské mlieko mení, a to veľmi rozličným spôsobom. Je dobré prestať myslieť na "zadné mlieko" a sústrediť sa na to, aby bábätko skutočne dostatočne pilo. Keď bábätko bude dobre piť, tak bude mať dostatok všetkého, čo potrebuje bez ohľadu na "predné" či "zadné" mlieko. Jedno je ale isté, "zadné" mlieko (nech už tento termín znamená čokoľvek) netečie o nič ťažšie ako "predné" mlieko. Bábätko sa nemusí o nič viac namáhať, aby pilo "predné" či "zadné" mlieko.

Čo sa týka dojčenia: Cez internet nie je jednoduché zodpovedne posúdiť, či má vaša dcérka dosť mlieka. Na to je potrebné pozorovať dojčenie. Ak chcete skutočne poznať odpoveď na túto otázku, môžete si vybrať z tohto zoznamu poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prípadne si môžete pozrieť tieto videá, na ktorých uvidíte dobré pitie, a môžete to porovnať s pitím svojho bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Pri osobnom kontakte s poradkyňou vás poradkyňa naučí ako pri dojčení rozlíšiť pitie a satie na prsníku bez pitia a naučí vás ako posúdiť výdatnosť dojčenia. Ak budete vedieť, ako poznať, že bábätko pije, bude tiež vedieť použiť techniku stáčania prsníka, ktorá by vám mohla pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/  

Čo sa týka techniky stláčania prsníka, podstatou tejto techniky je, začať stláčať prsník, keď vidíme, že dieťa na prsníku prestáva piť, prsník stlačíme a držíme stlačený, dokiaľ dieťa pije. Stlačenie povolíme, keď dieťa prestane hýbať pusinkou a keď začne sať, stlačíme znova. Stláčanie opakujeme až dovtedy, kým aj napriek stláčaniu dieťa už nepije. V tomto bode je vhodné ponúknuť druhý prsník. S týmto bodom súvisí vaša otázka kedy striedať prsníky, aby sa dieťa dostalo aj k zadnému mlieku. Koncept "predného" a "zadného" mlieka nie je pre praktické dojčenie veľmi užitočný, pretože všetko mlieko, ktoré bábätko pije, je dôležité a vzácne, a ak dostatočne priberá, tak to netreba riešiť. Svojím zložením a vzhľadom je sa materské mlieko jedinečné a odlišuje sa:
• od matky k matke
• od jedného kŕmenia k druhému
• od jedného dňa na druhý
• v priebehu jedného dojčenia
• podľa počtu detí a podobne.
 
Nemá zmysel vytvárať pravidlá o tom, či dojčiť z jedného prsníka alebo či pri ďalšom dojčením začínať z rovnakého prsníka alebo ponúknuť druhý. Takéto pravidlá nie sú pre dojčenie dobré. To, čo je dôležité, je sledovať pitie bábätka na prsníku a ak pije, pije aj so stláčaním a prsník "dopije" (či už ani so stláčaním nepije), potom mu je dobré ponúknuť druhý prsník - a je jedno, či sa to udeje už počas jedného dojčenia alebo až pri druhom dojčení, alebo či pri dojčení viackrát prsníky vystriedate. Dôležité je pitie bábätka, striedanie prsníkov je až dôsledkom toho, ako pitie vyzerá. Ak bábätko po "dopití" jedného prsníka už o druhý nejaví záujem a je spokojné, tak mu ho netreba vnucovať. Ak chce, pokojne môže piť aj z druhého. Ak mu pri ďalšom dojčení ponúknete prvý prsník a ono bude piť, tak je to v poriadku - a kedykoľvek prejaví záujem o druhý, tak je dobré mu umožniť piť aj z druhé. To, ako to bude pri konkrétnych dojčeniach vyzerať, sa môže meniť aj priebehu jednotlivých dní a týždňov, takže aj pre to nie je dobré držať sa nejakého pravidla len preto, že si človek dané pravidlo vytvoril.

Preto nie je vhodné zaoberať sa tým, že by sa "od nejakej doby bábätko malo dojčiť už len z jedného prsníka" - takéto pravidlo nie je vhodné, navyše pri mnohých matkách, ak sa dodržiava paušálne bez ohľadu na skutočné potreby bábätka, môže viesť k zníženiu tvorby mlieka.

Pozrite si aj túto odpoveď na podobnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=416



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dokedy dojčenie z oboch prsníkov?