S bábätkom sa navzájom v noci vyrušujeme

barbora    12.08.2012, 17:42

s našim polročným synom sa nám čoraz horšie spí. máme ho tesne pri manželskej posteli v prirazenej detskej postielke, z ktorej dokáže sám preliezť ku mne. zatiaľ ho dojčím na požiadanie, len na obed už dostáva zeleninový príkrm. má veľmi ľahký spánok a zobudí sa na každý náš pohyb. niekedy radšej zvolím jednu polohu a následne bolesti chrbta, ako by som sa mala otočiť a zobudiť ho. zaspať vie jedine na prsníku. toto sa deje každú noc aj 10-krát. je to veľmi vyčerpávajúce. máme dať dieťa spať do inej miestnosti? alebo mu dať na večeru mliečnu kašu, aby lepšie spal? ďakujem.

Milá Barbora,

sú bábätká, ktoré v tomto veku mávajú veľmi ľahký spánok, často sa budia a zaspia naspäť len na prsníku - toto všetko je normálne. NIe je pravda, že sa vzájomne vyrušujete, bábätko a mamička majú zosúladené spánkové cykly a vám sa zdá, že sa zobudí na vaše prebudenie, ale v skutočnosti by ste sa zobudili spoločne v rovnakom čase. 

Niet pochýb, že je to vyčerpávajúce, ale každé bábätko začne postupne samo od seba spať celú noc, netreba na to nič špeciálne podniknúť. V tomto veku mu treba posyktnúť istotu, že mu niekto v noci pomôže naspať zaspať a že sa môže v noci cítiť bezpečne.

Okrem toho to, čo potrebujete nájsť, je praktické riešenie toho, aby ste dokázali spoločne čo najkvalitnejšie spať - to, že synčeka dáte do inej miestnosti vašu otázku nerieši: synček sa bude budiť rovnako a vy budete k tomu všetkému musieť za ním chodiť z miestnosti do miestnosti. Neexistuje univerzálne správna odpoveď na to, ako by ste spolu s bábätkom mali spať, ale mnohé mamičky zisťujú, že sú menej unavené, ak:

- sa prestanú zamýšľať nad tým, koľkokrát a prečo sa bábätko budí a jednoduche to akceptujú

- prestanú počúvať rady o tom, že by bábätko už malo spať celú noc (nemalo sa v noci dojčiť, lebo už nemôže byť hladné, malo byť bez dojčenia vydržať celú noc a pod.)

- spia s bábätkom v posteli, tak že sa ho nesnažia preložiť naspäť do postieľky

- keď sa bábätko prebudí, najskôr myslia na svoj chrbát a uložia sa tak, aby to v prvom rade bolo pohodlné pre ne (niekedy je veľmi málo pohodlné dojčiť tak, že bábätko je vedľa vašej postele v postieľke, aj keď je postieľka bez bočnice, lebo nie je takto jednoduché nájsť dobrú polohu pre váš chrbát - s bábätkom vo vašej posteli je to omnoho pohodlnejšie)

- ak to potrebujete, nájdite si nejakú podložku (vankúš, perinu), ktorú si dáte za chrbát

- skúste si v noci nájsť počas spania a dojčenia maximum pohodlia pre vás - hľadajte riešenia, ktoré by vám vyhovovali už cez deň, nie v noci, keď na to nemáte energiu

Váš synček sa nebudí z dôvodu hladu, nemá zmysel mu dávať mliečnu kašu - mliečna kaša nie je žiadny zázračných prostriedok na celonočný spánok bez ohľadu na reklamy, ktoré sa vás o tom snažia presvedčiť. Vaše bábätko nepotrebuje ďalšie mlieko v mliečnej kaši, má dostatok materského mlieka a komerčne vyrábané kaše sú len drahými výrobkami toho, čo môžete bábätku normálne dať jesť - akékoľvek obilniny či v konečnom dôsledku akékoľvek iné jedlo, ktoré bežne jete.

Dôvodov nočného budenia bábätiek v tomto veku môže byť veľa, všetky sú normálne, a patrí medzi hlavne potreba znovu naspať zaspať po tom, čo sa skončí jeden spánkový cyklus.

Prečítajte si aj naše detailné odpovede na rovnaké otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=300

Toto všetko pominie samo od seba a dieťa, ktoré sa teraz dojčí stále, sa už nebude dojčiť (samo od seba), prestane sa budiť a z týchto chvíľ (ktoré sú pre matku náročné) si odnesie istotu, pocit lásky a porozumenia, ktorý ho bude sprevádzať celý život.
Detičky nebudú malé stále, určite vyrastú, bude to lepšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > S bábätkom sa navzájom v noci vyrušujeme