Pije malo mlieka

maria    08.02.2017, 10:04

Dobry vecer prajem. Mam 7 mesacnu dcerku ktora us treti den pije ovela menej mlieka ako doteraz. Predtym mala rastovy spurt asi aj tri tyzdne lebo vypila za den cca 1400 ml (mliecko si pre nu odsavam a krmim ju z flase). Teraz mi nevypije ani liter. Ma 9 kil mozno jej idu zubky lebo je velmi nepokojna a odmieta aj prikrmi ktore ma dvakrat za den aj mlieko. Jedenie je kazdodenny boj teraz. Aj vecer ju nenachovam inak ako v polospanku. Myslite ze by som ju mala chovat aj tak cez den ? Spi mi pekne po kazdom papani 3 krat za den tak by sa to mozno aj dalo. Len sa bojim toho aby sa nezopakovalo co sme zazili pred tromi mesiacmi. Vtedy mi nijak nejedla ken v polospanku. Vela krat sa prejedla a potom velmi vracala az odmietla jest aj v spanku a skoncili sme v nemocnici s hnackami na infuziach. Tam sa to upravilo ale jedno jej chovanie trva aj vyse hodiny. Vlastne nas den vyzera takze rano ide papat o tej pol 8 a skoncime zhruba o 9 s malou prestavkov. Potom okolo 11, 2, 5 a pol 8 zhruba kazde 3 hodiny. Skusila som jej dat aj cumel s vascou dierkou ale aj tak sa papanie neskratilo. Dakujem pekne za odpoved

Milá Mária,

bábätká mávajú obdobie, kedy prechodne papajú menej. Pri nedojčenom bábätku je v tejto situácii veľmi dôležité udržať matkinu tvorbu mlieka tak, aby postačovala potrebám bábätka, keď sa znova začne chcieť kŕmiť viac. Môže byť dobrou stratégiou ponúkať bábätku fľašu v polospánku. Nenúťte ju vypiť viac mlieka, než chce – sledujte jej moč, mal by byť číry alebo žltkastý a bez zápachu, ak to tak bude, bábätko získava dostatok tekutín. Okrem toho by z dlhodobého hľadiska dcérka mala pokračovať v priberaní.

Okrem toho sa môžete skúsiť sústrediť na príkrmy – využite to, že bábätká majú chuť napodobňovať dospelých a začnite jedávať spoločne s dcérkou, bez toho, že by ste jej nútili jej jedlo – nechajte dcérku nech vás sleduje pri jedení, nechajte ju, nech si vezme do ručičky niečo z vášho taniera a skúsi vás napodobniť.

Niekedy za nechutenstvom bábätiek býva znížená hladina železa alebo zinku, ak by ste mali toto podozrenie, skonzultujte túto situáciu s pediatrom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pije malo mlieka