Dojcenie,prikrmy a tazkosti s vyprazdnovanim

Veronika    08.02.2017, 10:09

Syn 9m je dojceny na poziadanie. od ukonceneho 6m som zacala prikrmovat. zelenina obilniny obcas sezonne ovocie. zje vsak 2-3lyzicky max niekedy ani to nie. kaka raz za 4-5 dni a strasne sa pri tom trapi, stolica je tvrda. mozem mu nejako pomoct? cajik,voda? dakujem

Milá Veronika,

dojčené deti nemávajú problém s vyprázdňovaním, stolica z materského mlieka je za všetkých normálnych okolností riedka a nie formovaná. Takže zmena nastala nie dojčením, ale príkrmami. Vo väčšine prípadov je teda potrebné zmeniť skladbu príkrmov. Vzhľadom na vek bábätka sa na pár dní vráťte k výlučnému dojčeniu bez príkrmov. Tým sa stolica zlepší (v zmysle bude redšia). Potom môžete znovu začať s príkrmami a začať s inou skladbou príkrmov - teda s potravinami, ktoré nespôsobujú zápchu.

Vo všeobecnosti môžete urobiť nasledovné opatrenia:

- skúste zabezpečiť, aby malo dieťatko dostatočný príjem materského mlieka (ak je to potrebné, nechajte si poradkyňou pri dojčení skontrolovať pitie bábätka na prsníku - niekedy totiž po zavedení príkrmov poklesne tvorba mlieka a nižší príjem materského mlieka spolu s nižším príjmom tekutín môže byť súčasťou problému – prečítajte si tento článok: http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/)

- vo všeobecnosti zabezpečte dostatočný príjem tekutín, nemusí to byť len voda v poháriku, ale napríklad aj redšie príkrmy či polievky

- zaraďte do stravy bábätka pomleté ľanové semienko, ktoré môžete sypať prakticky do každého jedla, toto výrazne pomáha

- sušené slivky či slivková šťava majú tiež priaznivý účinok

- vyhýbajte sa veľkému množstvo potravín, ktoré majú tendenciu stolicu zahusťovať



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie,prikrmy a tazkosti s vyprazdnovanim