11mesiacov nespal dlhšie ako 2hodiny

Zuzana    08.02.2017, 13:18

Dobrý deň, mám 11mesacneho chlapca. Stále je kojeny na požiadanie a nechce cumel od narodenia. Nás problém trvá už 11 mesiacov. Ešte nespal dlhšie ako 3 hodiny. Aj tie tri hodiny spal keď bol menší. Spáva už len raz denne hodinu o dvanástej a spať chodí okolo piatej. Ako zaspí,tak každú hodinu je hore až do rana. Dám ho na prsník chvilu podudle. a znova zaspí.Priznám sa že už nevládzem. Nerada by som ho odstavila ale ak to má pomôct spravím to. Nemyslím si že je to zdravé, ale nikto mi s tym nevie inak poradiť ako odstaviť. Poraďte mi prosím.

Milá Zuzana,

nachádzate sa presne v čase, keď mamičky dospejú ku kríze z hľadiska spánku bábätka. V čase, keď ste nevyspaná, sa pravdepodobne zdá, že všetky ostatné deti spia lepšie ako to vaše. To, že nedojčené deti spia celú noc, nemusí byť vždy pravda. Aj medzi dojčenými deťmi, aj medzi nedojčenými sú deti, ktoré spia celú noc.  Ale väčšina z nich sa budí. A ak sa budia, tak rodičia dojčených detí sa vyspia viac ako rodičia nedojčených detí.

Pozrite si napríklad túto najnovšiu štúdiu:

http://www.aasmnet.org/jcsm/ViewAbstract.aspx?pid=29382

Doan T; Gay CL; Kennedy HP; Newman J; Lee KA. Nighttime breastfeeding behavior is associated with more nocturnal sleep among first-time mothers at one month postpartum. J Clin Sleep Med 2014;10(3):313-319.

A tiež táto, ktorá hovorí, že rodičia dojčených detí sa vyspia dlhšie:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17700096

A tiež táto:

http://www.ingentaconnect.com/content/springer/clac/2011/00000002/00000002/art00007

To, ako sa správa vaše bábätko je úplne normálne. Takto bábätká spia a toto je dôležité pre ich správny vývoj a rozvoj mozgu. Toto je model spánku, ktorý odráža prirodzenú starostlivosť o dieťa. Modely spánku, ktoré boli prezentované v minulosti, odrážali štúdie, ktoré študovali spánok detí, ktoré spali oddelené od matiek a neboli dojčené. Ak študujete spánok na nedojčenom dieťati bez prítomnosti matky, jeho spánok bude odlišný od spánku dojčeného dieťaťa, ktoré spí v kontakte s matkou. Problém nastáva, ak sa z modelu spánku, ktorý sa vytvorí na nedojčenom separovanom dieťati vytvorí model pre dojčené deti. V takom prípade úplne samozrejme začne človek rozmýšľať, či je v poriadku, ak dieťa spí prerušovaným spánkom a často sa v noci dojčí, pretože nedojčené deti toto vo väčšine prípadov nerobia. Otázka je, ktoré dieťa sa správa normálne – či to, ktoré spí spoločne s matkou a je dojčené, alebo to, ktoré je od matky oddelené a nie je dojčené. Ak sa pozriete na túto otázku z pohľadu evolučnej histórie ľudského druhu, potom je normálny spánok dojčeného dieťaťa spiaceho pri matke. A tieto deti spia prerušovaným spánkom, počas ktorého potrebujú pomoc rodiča so zaspatím.

Odporúčame vám prečítať si tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Tento článok prináša podrobné vysvetlenie pre to, ako vyzerá zdravý detský spánok, ktorý vám pomôže pochopiť, že vaše bábätko sa správa ako zdravé a normálne dieťa. Dočítate sa v ňom tiež, prečo odstavenie túto situáciu nerieši.

Súčasne v článku nájdete množstvo tipov, ktoré by vám mohli pomôcť túto situáciu z vašej strany zvládať jednoduchšie. Nočná starostlivosť o dieťa v tomto veku nie je jednoduchá. Aj preto okrem vysvetlení a tipov, ako ju ľahšie zvládnuť, potrebujete veľa podpory a povzbudenia. Aj preto vám odporúčame navštíviť vo vašom mieste bydliska podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 11mesiacov nespal dlhšie ako 2hodiny