Kravské mlieko

Lenka    09.02.2017, 11:10

Dobrý deň Vám prajem. Moje dieťatko ktoré má 7 mesiacov a 1 týždeň som do 5. mesiacov plne dojčila. Bohužiaľ som pre moje zdravotné ťažkosti musela prestať s kojením a dávala som UM. Na vašej stránke (ktorá mi veľmi pomohla a zato veľmi pekne ďakujem) som sa dočítala že UM s označením 2 a vyššie sú podľa WHO nielenže nevhodné ale aj škodlivé preto som UM2 nedávala a dávam pestré a nutrične hodnotné potraviny. Avšak vidím že dcérke chýba mliečko. Mohla by som jej prosím Vás aspoň 2x denne dávať prevarené domáce kravské mlieko? Ak áno v akom množstvo prosím Vás? Viem od mojej babky že v minulosti bolo podávanie kravského mlieka ak žena nemohla kojiť bežná situácia ale v dnešnej dobe sú okolo kravského mlieka mnoho rozpoluplných názorov preto Vás úctivo prosím o Váš názor.. Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za Vašu odpoveď.

Milá Lenka,

ďakujeme za vaše milé slová!

Medzi 4. - 6. mesiacom je vhodné podniknúť kroky na to, aby bábätko, ktoré nie je dojčené a je kŕmené výlučne umelým mliekom, dostávalo čo najviac čerstvého jedla rozmanitého zloženia, ktoré pokryje jeho výživové potreby. A keď toto množstvo a rozmanitosť jedla budú postačujúce a dieťa bude jesť dostatok jedla, potom nie je umelé mlieko potrebné. Tento prechod na normálne jedlo by pri nedojčenom dieťati mal prebehnúť medzi 4. - 6. mesiacom tak, aby sa dial čo najrýchlejšie a aby sa používanie umelého mlieka mohlo odstrániť. To isté platí o použití fľaše. Keď dieťa má dostatočné množstvo vyváženej a rozmanitej čerstvej stravy, kravské mlieko (v rozličných podobách) môže byť súčasťou jeho jedálnička ako jeho jedna malá zložka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kravské mlieko