Kojenie po uspaní matky

Silvia    17.02.2017, 11:56

Dobrý deň, mám 10 mesačné bábätko. Čaká ma zákrok, pri ktorom budem uspatá a bábätko po ňom nemôžem 12 hodín kojiť. Koľko dopredu si môžem mlieko odsať? A koľko ho vlastne odsať? Neviem vôbec koľko pri kojení vypije. Ďakujem vám pekne.

Milá Silvia,

10-mesačné bábätko prechodne môže byť len prikrmované tuhou stravou, obzvlášť, ak sa k dojčeniu čoskoro vráti.

Je však pre vás veľmi dôležité vedieť, že samotná celková anestéza, ani iné lieky, ktoré sa bežne po operácii podávajú (lieky proti vracaniu, proti bolesti či antibiotiká), nepredstavujú pre dojčenie problém a nie je kvôli nim potrebné prerušovať dojčenie (nehovoriac o tom, že prerušenie dojčenia pre niektoré bábätká tohto veku reálne znamená, že začnú prsník odmietať a mnohé sa už k dojčeniu nevrátia vôbec). Vzhľadom na riziká predčasného odstavenia pre dieťa a aj pre vás ako matku, je bezpečnejšie pokračovať v dojčení až do času samotnej operácie a pokračovať v dojčení môžete hneď po tom, čo sa zobudíte po operácii a budete sa na dojčenie cítiť. Účinok anestézy odznieva veľmi rýchlo (preto sa človek prebudí) a navyše sa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu. Bez obáv dojčite, dojčenie je pre vaše dieťa naďalej veľmi dôležité.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie po uspaní matky