Znamená menší váhový prírastok a krátke denné spánky bábätka to, že mám málo mlieka?

Michaela    16.08.2012, 18:58

Ďakujem za predošlú odpoveď. Malý má už 12 týždňov a 7kg. Snažím sa vždy kontrolovať správne prisatie, či má dosť páuz v brade, nosím ho a často prikladám, v noci spolu spíme v jednej posteli. Mliečka mám dúfam dosť, aspoň ja mám subjektívne dobrý pocit. Maličký sa od prsníka už tak často neodťahuje, alebo to robí iba vtedy ak kaká alebo má vetry. Inak je spokojný, no iné mi robí starosti - za 3. mesiac pribral menej, a to 550g čo je oproti predošlému mesiacu o 1kg menej. Na základe toho počúvam názory, že dieťa má málo, pritom po nadojčení je pokojné.Viem, že váhové prírastky podľa tabuliek nie sú smerodajné. Treba to riešiť? Je možné, že predsa mám málo mlieka? Alebo neriešiť a spokojne s pozitívnymi myšlienkami dojčiť a nevšímať si to. Pravdou je, že cez deň malý málo spinká ale to robil aj predtým, pospí častejšie v kratších intervaloch. Dojčíme sa z jedného prsníka, daĽší už nechce. Ešte raz vďaka za radu.

Milá Michaela,

nie je pre nás úplne jednoduché zistiť, ktorá bola vaša predchádzajúca otázka.

Čo sa týka tejto vašej súčasnej otázky:

Zo samotného jedného údaja o hmotnosti nie je možné posúdiť priberanie ani dojčenie.  A z menšieho váhového prírastku, ani z krátkych denných spánkov bábätka nie je možné usúdiť, že máte málo mlieka.

Najideálnejšie by bolo dať posúdiť dojčenie laktačnej poradkyni, možné sú totiž oba scenáre, aj to, že je všetko v poriadku a taktiež to, že možno bolo potrebné zlepšiť dojčenie. Toto nie je možné cez internet.

Faktory, ktoré sú pritom rozhodujúce sú:

a) pauzy v brade - inými slovami, ako vyzerá pitie bábätka a ako výdatne pije. Z toho, čo píšete, s tým možno máte skúsenosť a možno dokážete skutočne pozorovať, či je toto dostatočné. Prípadne to môžete porovnať s našimi videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

b) okrem toho je mimoriadne dôležité, ako sa bábätko pri dojčení správa - ak je vo všeobecnosti spokojné, neodťahuje sa, pije, bez problémov sa prisáva, má záujem o dojčenie, dojčí sa na požiadanie, dojčí sa dostatočne často s pauzami v brade a nemá pri dojčení žiadne iné problémy, potom toto môže byť faktor, ktorý poukazuje na to, že dojčenie je v poriadku.

c) prečítajte si tento dokument a skontrolujte, či žiadne z vymenovaných dôvodov pre zníženie tvorby mlieka nenastali vo vašom prípade:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

d) hmotnostný prírastok, ktorý sa však dá posúdiť, ak by ste posúdili všetky údaje o hmotnosti, ktoré máte k dispozícii, prípade, ak by ste opätovne od posledného váženia skontrolovali váhový prírastok. K tomuto sa momentálne dá viac vyjadriť.

Ak by ste mali na základe vymenovaných faktorov obavy, ozvite sa laktačnej poradkyni. Je však dosť dobre možné, že váš subjektívny pocit, spolu s ostatnými vecami, ktoré píšete, že robíte (nosenie, spoločné spanie), je správny.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znamená menší váhový prírastok a krátke denné spánky bábätka to, že mám málo mlieka?