Dlouhá menstruace

Iva    17.02.2017, 12:34

Dobrý den. Dcerce budou dva roky, stále se kojí na pozadani. V noci už se nekoji. Ms mam už rok a půl a trvala vždycky cca 6-7dni. Ale poslední půlrok mám mnohem větší bolesti první den,dva, hodně silne krvácení a po pár dnech krvácení přejde na slabší krvácení, ale ms na den či dva zmizí a pak zase krvacim, a trvá tak ms skoro 14dni. Na podzim mi dr řekl, že to je zřejmě kojením, že moje tělo by už potřebovalo produkovat hormony, které mi blokuje kojení. ..nevím si s tim rady,kojit chci dál. Kapky gynex mi nepomohli. Antikoncepci neberu a těhotenství také nepřichází(druhé dítko jsem počala při kojení v dceřiných 9m) Moc děkuji

Milá Ivo,

to, že svoju dcérku v dvoch rokoch dojčíte, je úplne normálne a veľmi dôležité pre jej správny vývoj. Rovnako je to dôležité pre vaše zdravie. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Napriek tomu žijeme v spoločnosti, kde sa dojčenie považuje za vinné za všetko, čo sa v živote matky či dieťaťa žije. Aj preto, ste sa dozvedeli, že dojčenie „blokuje hormóny“, ktoré vám chýbajú a to je príčina krvácania. Po prvé, ak by toto platilo, tak takýto menštruačný cyklus by bol typický pre dojčiace matky starších bábätiek. A to tak nie je. Za normálnych okolností dojčenie totiž menštruačný cyklus nijako neovplyvňuje a existuje mnoho matiek, ktoré počas dojčenia dostanú menštruáciu, otehotnejú a porodia ďalšie dieťatko.

Pri týchto odporúčaniach sa často automaticky predpokladá, že dojčenie 2-ročného dieťaťa funguje rovnako ako dojčenie 2-mesačného novorodenca. A hoci sa môže podobať v zmysle častosti dojčení alebo intenzity dojčenia a rovnako aj v množstve mlieka, ktoré tieto deti pri dojčení pijú – z hľadiska toho, čo spôsobuje tvorbu mlieka, to rovnaké nie je. Na rozdiel od dojčenia maličkého bábätka, pri staršom dieťati už dojčenie nie je podmienené hormonálne. Hladiny prolaktínu sú pri dojčiacej matke ročného dieťaťa približne rovnaké ako pri nedojčiacej matke ročného dieťaťa. Presne preto vám už pred rokom a pol nabehol znova menštruačný cyklus – pretože dojčenie už váš cyklus nijako neblokoval.

Nehovoriac o tom, že ak by táto situácia súvisela s dojčením, tak by naozaj bolo veľmi ťažké logicky vysvetliť, prečo takéto krvácanie pozorujete posledného pol roka a pred tým sa rok nevyskytovalo. Toto naozaj nedáva zmysel.

Omnoho väčší zmysel dáva, že jednoducho váš menštruačný cyklus nie je úplne ideálne a „niečo sa deje“. Váš gynekológ by okrem toho, že by vás mal všemožne podporovať v dojčení práve kvôli prevencii ochorení, ktoré spadajú do jeho kompetencie, by mal zhodnotiť, či neexistujú mechanické príčiny silného krvácania a bolesti pri menštruácii (napr. polyp, adenóm, infekcia maternice, endometrióza a iné). A popri tom by mohol vyhodnotiť, ako prebieha váš cyklus z hľadiska kvality vývoja folikulu, ovulácie a dostatočnej hormonálnej podpory predovulačnej a poovulačnej fázy. Časť z týchto informácií môžete byť schopná získať aj vy sama. Môžete napr. už teraz začať sledovať svoj menštruačný cyklus na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete http://www.zenyprezeny.sk/naprotechnology/). 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlouhá menstruace