Pichanie v prsniku

Veronika    21.02.2017, 10:32

Picha ma v lavom prsniku po nejakej dobe ked malu nakojim preco?

Milá Veronika,

v tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je skutočne nemožné diagnostikovať príčinu bolesti, ktorú popisujete, prostredníctvom internetu, navyše pre zodpovedanie vašej otázky ste nám dodali veľmi málo detailov. Bolo by potrebné vedieť, o aké staré bábätko ide, či vás bolia aj bradavky, ako sa bábätko správa pri dojčení.

Bodavá bolesť v prsníkoch najčastejšie sprevádza kvasinkovú infekciu prsníka. Často ide o prenášanú bolesť z poškodených bradaviek – hoci nemusia byť viditeľne poškodené a ani subjektívne matka nemá pocit, že ju bolia bradavky, bolesť cíti len v prsníku. Je možné, že pre riešenie bude potrebné urobiť aj ďalšie kroky, ktoré by ste mali prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Spoločne s poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky, ktoré pomôžu odstrániť príčinu bolesti a zlepšiť prisatie bábätka:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo bradaviek nepoškodzuje. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Znížená tvorba mlieka je častou príčinou plytkého prisatia bábätka, pri ktorom poškodzuje bradavku. Nechajte bábätko pri dojčení piť a keď prestáva piť, naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Ak bude bábätko zažívať dostatočný tok mlieka na prsníku, jeho prisatie k prsníku bude hlbšie a toto môže pomôcť zlepšiť jeho prisatie.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Medzičasom, ak je to potrebné, naďalej môžete popri dojčení užívať lieky od bolesti. Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pichanie v prsniku