Vasospazmus

Andrea    21.02.2017, 11:17

Dobry den Moze byt dosledkom vasospazmy upchatie mliekovodu? Kojim 10 mesiacov a pocas 8 som upchaty mliekovod na lavom prsniku nemala. Posledne 2 mesiace niekedy aj kazdy druhy den. Mliekovod sa upchava na bradavke a aj ked mliekovod uvolnim masirovanim, kozka okolo a na nom rychlo zarastie. Bradavka je mierne bolestiva na dotyk. Dakujem

Milá Andrea,

vazospazmus ako taký nie je príčinou, vazospazmus je vždy dôsledkom poškodenia bradaviek. Najčastejšou príčinou takejto situácie je infekcia bradaviek. A infekcia bradaviek môže byť aj príčinou opakovane zablokovaných mliekovodov. Preto riešenie tejto situácie by sa malo sústrediť na odstránenie príčiny, pre ktorú sa bradavky poškodzujú a vyliečiť infekciu. Ak sa to podarí, mal by sa prestať vyskytovať aj vazospazmus, aj opakovane zablokované mliekovody.

Vo vašom prípade je potrebné riešiť aj mliečny pľuzgier, ktorý sa vytvorí vtedy, keď sa mliekovod priamo na bradavke upchá, a môže byť bolestivý. Vtedy takýto pľuzgier pripomína akné. Ide o tenkú vrstvičku kože, ktorá vývod mliekovodu pokrýva. Ak by to tak bolo, tak by vám od bolesti pomohlo, ak by ste túto tenkú vrstvičku kože sterilnou ihlou prepichli, prípadne následne vytlačili to, čo by z neho vyšlo a následne vydezinfikovali.

V tejto situácii je možné urobiť viacero krokov:

- či sa v posledných týždňoch až mesiacoch nestali kroky, ktoré by prispeli k zníženiu tvorby mlieka: 

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

- či je dostatočne prsník vyprázdňovaný, ak je upchatie vždy na určitých miestach, skúste ich počas dojčenia masírovať/stláčať, prípadne odstriekať po dojčení, ak je to potrebné, aby sa predišlo upchatiu

- či sa mliekovody neupchávajú v dôsledku kandidózy, čo sa z vášho popisu zdá byť vysoko pravdepodobné

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

Okrem starostlivého vyprázdňovania prsníka vám môže pomôcť aj užívanie výťažku z grapefruitových semienok (v lekárňach sa predávajú ako kapsule alebo tabletky) v dávke 2 tabletky 3x denne, príp. 1 kapsula 3x denne.

- môže vám pomôcť užívanie lecitínu v dávke 1200mg 4x denne

- z hľadiska úľavy od vazospazmu vám ako prvý krok pomôcť užívanie vysokých dávok vitamínu B6 v dávke 150 mg v kombinácii s B-komplexom počas štyroch dní

Je možné, že by vám pri riešení zablokovaných mliekovodov mohla pomôcť návšteva poradkyne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

-skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa siutácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu

- skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok.

Úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné.

Úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok