Otěhotnění během kojení

Ivana    23.02.2017, 14:52

Dobrý den, prosím o radu. Mám syna, 15 měsíců. Nyní kojím cca 3x denně, v noci je to pokaždé jinak, ale klidně i 8x. Menstruace přišla v prosinci 2015, když jsem v podstatě ze dne na den ukončila kojení přes den, zůstalo jen v noci 3-4x. Chtěla jsem, aby došlo k obnově cyklu kvůli snaze o další miminko. Syn byl před několika týdny nemocný, odmítal jídlo i tekutiny, proto jsem začala kojit i přes den a kojení v noci se hodně navýšilo. Nyní syn kojení vyžaduje, stále málo jí a jiné tekutiny také skoro nepřijímá. Mám pocit, že někdy i málo čůrá. Problém je v tom, že se snažíme o druhé dítko a obávám se, že se mi kvůli navýšení kojení vytratí cyklus i ovulace. Pocitově bych chtěla kojit i častěji během dne, hlavně kvůli synovu odmítání jiných tekutin. Je reálné riziko, že se MS i ovulace zablokuje? Kdyby se tak stalo, existuje nějaký přípravek, který by mi pomohl ovulaci vyvolat i přes časté kojení - Nosifol, Gynex, Femigard...?Případně bylinné čaje atd. Máte pro mne prosím radu? Kojení nechci ukončovat, chtěla bych kojit i během těhotenství a pak tandem. Moc prosím o radu, doporučení a děkuji za Váš čas.

Milá Ivano,

máte 15-mesačné dieťatko a z vašej otázky sa zdá, že ste chceli napísať, že menštruáciu ste dostali v decembri minulého roku – 2016. Štatisticky dojčiace ženy dostávajú menštruáciu priemerne v 14 – 17 mesiacoch po pôrode, ale rozpätie je veľmi široké smerom nahor aj nadol. Pomerne málo mamičiek dostane menštruáciu v prvých pár mesiacoch po pôrode, čo ale neznamená, že nie je vylúčené, aby takto skoro menštruáciu dostali, rovnako ako môže byť úplne normálne, ak matka dostane menštruáciu neskôr, napríklad po 2. či 3. roku života dieťaťa, poznáme množstvo takýchto mamičiek. Takže, ak ste pred 3 mesiacmi dostali menštruáciu, je úplne normálne. Menštruáciu ste nedostali kvôli ukončeniu dojčenia cez deň. A nestratí sa, ak začnete dojčiť častejšie. Je dôležité z hľadiska plodnosti vedieť, že hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí. Takže ste dostali menštruáciu jednoducho preto, že ste ju už mali dostať. Toto je v tomto období po pôrode bežné. A rovnako je možné očakávať, že aj ďalší vývoj situácie bude normálny – a je normálne, že prvé tri cykly po návrate menštruácie, sú rozhádzané, nie ideálne. Ženy môžu v tomto období dlho čakať na ovuláciu, cykly môžu byť dlhé, alebo naozaj príliš krátke, často sa vyskytuje krvácanie, ktoré v skutočnosti vôbec nie je menštruáciou.

Vaše telo potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o vaše dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. Toto je správna reakcia vášho tela. Dôvodom nie je len dojčenie ako také. Napriek tomu, že z hľadiska hladín hormónu prolaktínu matka, ktorá po roku dojčí, je na tom hormonálne približne rovnako, ako matka, ktorá nedojčí, častokrát sa matky vo vašej situácii dozvedia, že by mali znížiť počet dojčení, aby sa plodnosť vrátila. Odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nijako nepomôže tomu, aby sa vaša plodnosť vrátila rýchlejšie. Môžete teda dojčiť aj častejšie, vaše bábätko to zjavne veľmi potrebuje. Ženy, ktoré uvádzajú, že keď znížili počet dojčení, vrátila sa im menštruácia, by vysoko pravdepodobne menštruáciu dostali už aj bez zmien v dojčení. Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste už čoskoro mali očakávať návrat menštruačných cyklov a plodnosti.

Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoje znaky plodnosti na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete www.plodar.sk). Ak by ste chceli, môžete užívať aj bylinné prípravky, ktoré spomínate.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Otěhotnění během kojení