Kojení a alkohol a nevhodné jídlo

Markéta    25.02.2017, 12:11

Dobrý den, již jsem se jednou ptala zda vadí alkohol kojenému miminku nebo dítěti a bylo mi řečeno, že alkohol se do mléka dostává v zanedbatelném množství a nijak to neubližuje..mléko se tvoří z krve a do krve se alkohol dostává v řádech promile... jak je tedy ale možné, že jídlo musíme dost selektovat,aby neměli kojenci problémy se zažíváním?... Složení jídla jsou přece taky látky, které se dostanou do krve jako alkohol... tak jak je možné , že jídlo problémy způsobuje a alkohol ne.... Mockrát děkuji za vaši odpověď. Markéta

Milá Markéto,

odpoveď na vašu otázku je úplne jednoduchá – pretože ani problémy bábätiek, ktoré sa označujú ako „kolika“, „boľavé bruško“, „zaplynené bruško“ nesúvisia v drvivej väčšina prípadov so stravou matky. Tento mýtus vzniká z pozorovania správania bábätka, ktorého prejavom nespokojnosti býva zvíjanie sa, priťahovanie nožičiek, bábätko červenie v tvári, niekedy aj grcká. Najčastejšie nejde o bolesti bruška a táto situácia nesúvisí s tým, čo matka zjedla.

Matky môžu jesť všetko bez obmedzenia a na vylúčenie akejkoľvek potraviny je potrebný konkrétny dôvod, netreba niektoré potraviny preventívne či paušálne vylučovať. Niektoré mamičky vylučujú zo stravy niektoré potraviny, pretože sa obávajú, že dieťatko bude „bolieť bruško“ alebo bude plakať. V skutočnosti nie je vôbec také jednoduché spojiť konzumáciu niektorej potraviny s plačom dieťaťa. V drvivej väčšine prípadov plač dieťatka nemá súvislosť so stravou mamičky. Ak by ste nejakú súvislosť objavili a potvrdili, tak je možné, že jednu konkrétnu potravinu môže mať zmysel vylúčiť a vyskúšať neskôr (jednou z najčastejších takýchto potravín je kravské mlieko - aj keď tiež nie paušálne a nemá zmysel ho vylučovať bezdôvodne, ak patrí do jedálnička mamičky). Na vylúčenie danej potraviny treba pádny dôvod. A navyše, ak by aj daný dôvod bol skutočný, neznamená to, že toto isté bude platiť pre mnohé ďalšie mamičky - tie pravdepodobne v drvivej väčšine žiaden takýchto problém mať nebudú. Dojčiace mamičky na celom svete jedia vo všeobecnosti všetko bez rozdielu a bez toho, aby ich deti mali nejaké problémy. 

Nehovoriac, že porovnávať alkohol v materskom mlieku so zložkami stravy matky v materskom mlieku nie je to isté. Pretože alkohol sa nachádza v materskom mlieku v zanedbateľnom množstve a tak nemá ako pôsobiť. Zložky stravy, ak by na ne skutočne výnimočne niektoré konkrétne bábätko reagovalo, spôsobujú alergickú reakciu a pre tú je typické, že človek reaguje na zanedbateľné, stopové množstvá. Ale znova – drvivá väčšina bábätiek nereaguje na niečo z toho, čo matka zjedla.
Príčina plaču je väčšinou inde než v strave. Bábätká sú často nespokojné z niekoľkých dôvodov (ktoré sa často omylom pripisujú „problémom s bruškom“ či „strave matky“):

  1. Nedostatočný príjem mlieka zo strany bábätka. Nedostatočný tok mlieka počas dojčenia.
  2. Nedostatočný spánok bábätka a to, že bábätko potrebuje, aby sme mu pomohli zaspať.
  3. To, že bábätko „oznamuje“ potrebuje cikať a kakať. Ak táto potreba zostáva nepovšimnutá, tak sú niektoré bábätká skutočne nespokojné. 
  4. Prílišná únava bábätka, príliš veľa podnetov, prílišná predráždenosť.
  5. Ak má matka príliš veľa mlieka a táto situácia nebola správne zvládnutá
  6. Používanie fľašky, cumlíka či klobúčika.
  7. Potreba bábätka byť nosené, v kontakte s matkou.
  8. Niekedy môže byť príčinou napríklad cudzorodá bielkovina. Ale toto nie je bežné a nie veľmi pravdepodobné. Vtedy môže pomôcť napríklad vylúčenie kravského mlieka zo stravy matky. 
  9. Iné príčiny, medicínske príčiny.

Prečítajte si aj tento podrobný článok, ktorý uvádza aj výsledky najnovšej štúdie, ktorá potvrdzuje, že kolika je spôsobená nedostatkom kontaktu dieťaťa s matkou a problémami s dojčením:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a alkohol a nevhodné jídlo