Migréna a dojčenie

Jana    28.02.2017, 08:51

Dobrý deň,dojčím 15 mesačnú dcérku a som veľmi šťastná že sa mi to podarilo lebo som mala problémy s jedným prsníkom a dcérka ho postupne úplne odmietla takže dojčím len z jedného prsníka. Nikdy som nepremýšľala nad tým že by som chcela s dojčením prestať ale trpím aj migrénou ... Posledný polrok sa bolesti hlavy stupňujú a sú čoraz častejšie tak som sa rozhodla navštíviť neurologičku ktorá mi vravela že je to spôsobené dojčením. Dojčením sa mi do krvi uvoľňuje nejaký hormón a ten dráždi nervove receptory v mozgu čo mi vyvoláva migrény... Odporúčala aby som dcérku odstavila ... Na odstavenie dcérky sa necítim dosť silná pretože sa bojím, že jej emocionálne ublížim, keďže vidím, aké je pre ňu dojčenie emočne dôležité. Viete mi poradiť čo mám urobiť ?

Milá Jana,

dojčenie sa považuje za vinné z čohoľkovek, čo sa deje v živote ženy alebo dieťaťa. Dojčiace ženy môžu mať migrénu, rovnako ako nedojčiace ženy. A rovnako ako nedojčiace ženy, aj vy máte právo na potrebnú liečbu. V našej poradni sme odpovedali už na množstvo otázok ohľadom liekov pre zvládnutie migrén, skúste si cez vyhľadávač nájsť, či môžete užívať liek, ktorý by ste potrebovali:

http://www.mamila.sk/hladat/

Dojčenie je kľúčové pre zdravie vašej dcérky a pre vaše zdravie:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

a najmä – odstavenie nijakým spôsobom nemá šancu zlepšiť vašu situáciu s migrénou. Ako by bolo možné vysvetliť vaše migrény dojčením, ak ste nimi trpeli aj pred pôrodom? Ako je možné vysvetliť ich „nejakým hormónom“, keď jediný hormón, ktorý by mohol v tomto smere pripadať do úvahy je prolaktín – a ten v súčasnosti máte na tých istých hladinách, ako keby ste nedojčili? Tvorba mlieka v tomto čase po pôrode už vôbec nie je riadená hormonálne. Ak ste mali niekde zvýšený prolaktín, bolo to najmä v tehotenstve a potom v prvých týždňoch po pôrode. Ak teda za vaše migrény je zodpovedný prolaktín, je ťažké vysvetliť, že ste ich mali aj pred tým a že teraz sa migrény zhoršujú za posledný pol rok – kedy už máte hladiny prolaktínu približne rovnaké ako žena, ktorá nedojčí.

Hľadajte preto pomoc popri dojčení, kvôli migréne neodstavujte. Máte právo sa liečiť. Prečítajte si viac tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Migréna a dojčenie