Dojcenie a cumlik

Nikoleta    28.02.2017, 09:05

Dobry den, pocula som rozne nazory a aj ten ze nie je vhodne pouzivat cumlik. Neviem co si mam o tom mysliet, kedze ma strasia ze pokial nedam cumlik tak si bude babo cucat palcek a to sa tazko oduca. Po porode by som velmi rada dojcila - len sa neviem rozhodnut ci je cumlik naozaj tak skodlivy. Dakujem za odpoved

Milá Nikoleta,

vždy budú existovať deti, ktoré pri používaní cumlíka pokračujú v dojčení a dokonca sa dojčia mesiace či roky a práve tieto prípady sa vždy prezentujú ako jednoznačný dôkaz, že sa nič nestane a že bez obáv môžete používať cumlík popri dojčení. Nie je to tak. Cumlík skutočne dokáže ohroziť úspešnosť dojčenia a neodporúčame vám ho používať, ani ho mať „pre istotu“ kúpený doma.

Najčastejším strašiakom je, že ak nedáte cumlík, dieťa si objaví palček. Dieťa, ktoré je dojčené podľa svojich potrieb, si palček neobjaví. Pretože bude zažívať dostatok uspokojujúceho satia na prsníku. Ľudia, ktorí strašia „objavením palčeka“ cumlík nepoužívali, ale súčasne neumožnili bábätku dojčiť sa tak často a tak dlho, ako to potrebovalo. Dojčenie nahrádzali inými pomôckami, než cumlíkom – používaním zavinovačky, či hračiek, ktoré napodobňujú zvuky maternice, alebo kočíka, v ktorom bábätko rodičia „utrasú“, aby ešte spinkalo, keď sa zobudí pripravené na dojčenie.

Štatistiky hovoria jasne – ak chcete dojčiť, je lepšie nájsť iné spôsoby rodičovskej starostlivosti o bábätko, než je používanie cumlíka. Často sa hovorí, že ak dáte cumlík po 4 – 6 týždni, už sa „nič nestane“, lebo bábätko už má dojčenie „ukotvené“. Aj keď bábätká dostanú cumlík až po 1 mesiaci úspešného dojčenia, zníži sa do 6 mesiacov počet dojčených bábätiek na menej ako 25% pri neustálom používaní cumlíka a na menej ako 50% pri občasnom používaní cumlíka. Ak bábätká cumlík vôbec nepoužívajú, je z nich do 6. mesiaca dojčených viac ako 70%.

Čo všetko môže spôsobiť podávanie cumlíka alebo fľaše?
• Tzv. zmätenie cumlíkom- pri satí z prsníka dieťa pohybuje jazykom spredu dozadu. Pri cumľaní cumlíka robí presne opačný pohyb. Pri prisávaní na prsník nesmie tlačiť jazykom von, ale ak používa cumlík, je zvyknuté robiť tento pohyb. Preto sa prestane na prsník prisávať správne, následkom čoho prestane byť účinne dojčené a nepriberá.
• Bábätko sa neprisáva, prípadne sa prisáva ťažko.
• Bábätko „hryzie“ bradavku.
• Bábätko má „silný stisk“.
• Bábätko otvára malé ústa („on má len takú malinkú pusinku“).
• Bábätko nemá vyhrnuté obe pery.
• Bábätko sa prisáva a po chvíli bradavku púšťa, prisáva sa a púšťa bradavku, odvracia hlavičku a plače. Bábätko „cmuká“ počas dojčenia. Pri cmúľaní cumlíka sa zapájajú iné svalové skupiny, ako pri dojčení. To spôsobuje, že dieťa podobné pohyby potom robí aj pri dojčení (čo je často počuť ako cmukanie dieťaťa pri dojčení) a nie je schopné efektívne získavať mlieko z prsníka.

• Matka môže mať pri dojčení bolesti a následné problémy (ragády na bradavkách, kandidózu, mastitídu, zablokované mliekovody, abscesy atď.).

Všetky tieto faktory spôsobujú to, že dĺžka dojčenia detí, ktoré používajú cumlík je kratšia. Táto štúdia identifikovala cumlík ako najrizikovejší faktor pre dĺžku dojčenia.

Prečo je cumlík pre bábätko nevhodný?
• Cumlík je umelá náhrada prsníka.
• Z dlhodobého hľadiska môže cumlík znižovať čas strávený na prsníku, postupne znížiť tvorbu mlieka a po počiatočnom dobrom priberaní viesť k neskoršiemu nedostatočnému priberaniu vo veku 3 – 4 mesiacov.
• Podanie cumlíka môže spôsobiť, že nebudete motivovaná naučiť sa iné stratégie, ako upokojiť a uspať bábätko.
• Pri satí cumlíka bábätko používa odlišné svaly tváre. Satie cumlíka môže mať vplyv na zhryz a nesprávny vývoj čeľuste a horného podnebia.
• Cumlík môže už v pôrodnici spôsobiť problémy s prisávaním bábätka na prsník.
• Cumlík môže maskovať prvé signály bábätka, ktoré naznačujú záujem o dojčenie.
• Cumlík môže byť dôvodom, pre ktorý matku obzvlášť v prvých dňoch bolia bradavky.
• Cumlíkom sa na matkine bradavky môže preniesť kandidóza.
• Cumlík významne zvyšuje riziko zápalu stredného ucha.
• Bábätko, ktoré má cumlík, môže začať odmietať prsník. Môže spôsobiť štrajk dojčenia - odmietanie prsníka počas bdelého stavu, niekedy úplne. Tento efekt môže byť vidieť až po niekoľkých mesiacoch dojčenia.

Namiesto cumlíka ponúknite bábätku prsník. Okrem toho začnite poznávať svoje bábätko a zistite, čo mu najviac pomáha, aby sa upokojilo. Používajte nosenie, chodenie, dojčenie počas nosenia, spoločné ležanie v posteli a dojčenie, položenie bábätka na váš hrudník, spievanie, hladkanie, kontakt koža na kožu.  Čo získava bábätko tým, že namiesto cumlíka saje prsník?

• Bábätko trávi viac času na prsníku, vďaka čomu má väčšiu šancu opakovane piť materské mlieko.
• Satie na prsníku a vypitie mlieka pomáha zvyšovať alebo udržiavať tvorbu mlieka - stimuláciou prsníka sa aktivuje spúšťací reflex a dieťa môže piť, čím sa nastavuje môže zvýšiť tvorba mlieka na potrebnú úroveň.
• Dojčenie je viac než len prijímanie materského mlieka, satie na prsníku bez ohľadu na príjem mlieka je samo o sebe dôležité pre rozvoj mozgových spojení.
• Satím prsníka sa správne formuje podnebie a spodná čeľusť bábätka. Pri satí prsníka zapája bábätko správne tvárové svaly. Dieťa, ktoré si neuspokojuje sací reflex dojčením, môže pociťovať potrebu sať oveľa dlhšie než „správne“ dojčené dieťa, a tak potrebuje cumlík aj vo veku, keď už cmúľanie cumlíka alebo v horšom prípade prsta, spôsobuje problémy vo vývoji chrupu.

Pozrite si napr. tieto dve fotoknihy zobrazujúce spôsob starostlivosti o bábätko bez použitia cumlíka:

Aj s deťmi sa to dá
Aj s deťmi sa to dá 2

Navštívte podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste videli mamičky, ktoré sa reálne starajú o bábätká bez použitia cumlíka, aby ste si to vedeli predstaviť.

A pripravte sa na dojčenie už v tehotenstve:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=921



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a cumlik