Dojcenie a zelena stolica

Dominika    01.03.2017, 21:31

Dobry den, mala ma uz 4 den zelenu skor tmavsiu az niekedy dohneda stokicu, je plne kojena ma 5 mesiacov.moja dr.povedala ze ju mam prijrmovat umelym mliekom ale ja nechcem ..vraj je hladna..nwmam ten pocit nesprava sa tak..skor by som zacala prikrmami akoje zelenina..co mam robit dakujem

Milá Dominika,

tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič.

Farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojné a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka/hustá, tmavozelená, hlienovitá. Zelená stolica neznamená, že sa „nedostáva k zadnému mlieku“, ani, že je to „hladová stolica“.
Ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba stolice, ale dojčenie. Riešenie spočíva v zlepšení dojčenia. A podávanie umelého mlieka fľašou nijakým spôsobom nepomôže dojčeniu.

Dokrmovať dieťatko umelým mliekom len na základe „zelenej“ stolice nie je podložené žiadnymi vedeckými dôkazmi. Je úplne v poriadku, ak má dobre pijúce, dobre priberajúce a vo všeobecnosti spokojné dieťaťa zelenú stolicu. Ak má zelenú stolicu dieťa, ktoré dobre nepije a dobre nepriberá, problémom nie je zelená stolica, ale nedostatočné dojčenie a v takom prípade nie je riešením dokrmovanie, obzvlášť nie bez toho, aby sa v prvom rade podnikli kroky na zvýšenie tvorby mlieka a na to, aby bábätko začalo piť viac materského mlieka.

Preto v tejto situácii je potrebné skontrolovať, ako vyzerá dojčenie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je možné, že vyhodnotíte, že z hľadiska dojčenia nie je potrebné nič riešiť – že bábätko získava dostatok mlieka a že bude aj dostatočne priberať, aj prospievať.

Ak by ste spoločne s poradkyňou vyhodnotili, že bábätko skutočne nezískava dostatok mlieka, potom riešením nie je umelé mlieko. Prečítajte si túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2873



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a zelena stolica