Ako ukončiť dojčenie

lenula2705    01.03.2017, 22:12

Dobrý večer mám 10 mesačného syna ktorý je dojčený v podstate už len večer, výnimočne cez deň. chcela by som ho od roka odstaviť lenže neviem ako to urobiť skúsila som mu dať aj UM ale odmieta ho dokonca aj keď si odstriekam svoje mlieko a dám mu ho večer z flašky aj to aktívne odmieta. chcela som ho odstaviť postupne ho naučiť na UM ale nedarí sa mi to ako to mám urobiť ? ďakujem pekne za radu

Milá lenula2705,

nedojčené dieťa nie je potrebné naučiť piť umelé mlieko. Prečítajte si toto stanovisko:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

v ktorom Svetová zdravotnícka organizácia okrem toho trvá na tom, že pokračovacie mlieka sú nielen nepotrebné, ale ak sa používajú ako náhrada materského mlieka od šiestich mesiacov a neskôr sú i nevhodné. Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1173

V tejto súvislosti skúste zvážiť aj možnosť, že by ste pokračovali v dojčení. Nepíšete podrobnejšie, na základe akých dôvodov ste sa rozhodli, ale ak by ste mali záujem, môžeme tieto dôvody s vami prejsť osobne napr. cez náš email dojcenie@mamila.sk alebo sa môžete obrátiť na niektorú z našich poradkýň v mieste vášho bydliska:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Mnohé mamičky presvedčí okolie, že v určitých situáciách je potrebné dieťa odstaviť, najčastejšie napr. kvôli očakávanému návratu do práce alebo zo zdravotných dôvodov. Tieto situácie však môžu mať aj riešenia, popri ktorých matky nakoniec zistia, že je omnoho jednoduchšie v dojčení pokračovať. Dojčenie má pre ročné dieťa naďalej nesmierny význam a vplýva pozitívne na jeho zdravie a aj na zdravie matky. Ak by ste mali záujem, radi s vami vašu situáciu prediskutujeme tak, aby ste mali možnosť získať informácie a rozhodnúť sa tak, ako to vám vo vašej situácii bude vyhovovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako ukončiť dojčenie