Zlte "zvysne" mlieko po ukonceni dojcenia z jedneho prsnika?

Vierka    03.03.2017, 14:19

Dobry den prajem, dcerka ma takmer 15 mesiacov. Pred niekolkymi mesiacmi (cca 3 mesiace dozadu) mi dcera zacala pit mlieko len z jedneho prsnika, druhy odmietla, a tak sa mi tam vlastne prestalo tvorit mlieko (v tomto druhom prsniku sa mi od zaciatku tvorilo menej mlieka, takze mi vlastne neprislo vobec zvlastne, ze sa to stalo). Teda, ked si chytim bradavku nepouzivaneho prsnika, par kvapiek vzdy tecie, ale inak nic. Potom, co som teda jeden prsnik prestala pouzivat tento prsnik sice zmakol (t.j. nenalieva sa), ale zostala v nom akasi "zatvrdlina", mozno o velkosti malej pinpongovej lopticky (dlho som tuto zatvrdlinu neriesila, nemam a ani som nemala ziadne tazkosti, teploty, nic co by naznacovalo zapal, ktory som mimochodom po porode zazila, takze zhruba poznam priznaky). Ked vsak nepouzivany prsnik teraz stlacim, vytecie par kvapiek bieleho mlieka, a potom tecie po kvapkach zvlastna zlta lepkava tekutina - je to zvysne mlieko? Kedze som sa velmi zlakla, co to mam za "zatvrdlinu", rozhodla som sa poziadat Vas o pomoc. Predpokladam spravne, ak si myslim, ze v druhom, nepouzivanom prsniku, sa teda stale tvori trochu mlieka a ta zlta tekutina je nahromadene mlieko za tie mesiace nepouzivania?Mala by som to asi rychlo odstriekat alebo radsej to nechat tak? Dakujem za promptnu odpoved.

Milá Vierka,

ak sa v prsníku skončí tvorba mlieka, môže byť úplne normálne, že je z neho možné vytlačiť alebo z neho dokonca samovoľne vyteká mlieko a toto môže byť normálne mesiace až roky po odstavení alebo vo vašom prípade po ukončení dojčenia z jedného prsníka.

Na druhej strane hrča v prsníku, ktorá sa nevytratí v priebehu dvoch dní, stojí za zhodnotenie, hoci pravdepodobne nejde o nič vážne, bolo by dobré to vyšetriť. Odporúčame vám obrátiť sa na vášho gynekológa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlte "zvysne" mlieko po ukonceni dojcenia z jedneho prsnika?