Dlzka strajku

Maria    04.03.2017, 10:10

Dobry vecer, pred par dnami som pisala, ze sa 14 mes.dcerka zrazu od nedele nechce na prsnik ani pozriet, ani cez den ani v noci v polospanku. Doteraz plne kojena. Uz to trva 6 dni. V noci sa zobudila, nakojila som ju a spala dalej a tera sup ju do kocika hladnu a kocikat kym nezaspi. Kolko max dni moze trvat tento strajk ked hovorite, ze to je strajk a dufam nie nahle odstavenie? Za tych par dni mi riadne klesa mliecko odstriekavam, ale to nie to ako ked sala sama a chcela by som dcerku este dojcit...dakujem

Milá Maria,

toto nie je odstavenie. Ako sme napísali, od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, sa táto situácia líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.

Máme skúsenosti s mamičkami, ktoré takúto situáciu zažili a nie je jednoduché odhadnúť akýkoľvek časový údaj, ktorý by ste potrebovali, hoci rozumieme tomu, že je pre vás táto situácia mimoriadne stresujúca. Väčšinou ide o situáciu, ktorá sa zlepší v priebehu pár dní, hoci už sme zažili aj prípady, v ktorých sa napr. bábätko prestalo dojčiť po tom, čo si zahryzlo do jazýčka alebo po tom, čo dostalo virózu s bolestivými aftami v pusinke a dojčenie ho bolelo – tieto bábätká sa neprisávali viac než mesiac. A potom sa k dojčeniu vrátili. Aj vaša dcérka sa prisaje. Len to teraz treba vydržať.

Kľúčové je v tomto bode udržať dostatočnú tvorbu mlieka. Ak máte pocit, že tvorba mlieka klesá, odporúčame vám obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne, aby vám pomohla v tejto oblasti. Odstriekané mlieko jej môžete skúsiť pridať do príkrmov.

Skúste využívať momenty, kedy je dieťatko rozospaté, napr. v noci sa snažte spať čo najbližšie pri nej a ponúknuť jej prsník pri prvých náznakoch precitania, ak by to bolo možné. Trávte čo najviac času počas dňa v kontakte koža na kožu, noste svoju dcérku v nosiči alebo šatke. Táto situácia je najmä o vytváraní príležitostí a o tom, aby ste dcérku do dojčenia nijako nenútili.

Skúste ešte vylúčiť, či naozaj aj vo vašej situácii nemôže táto situácia súvisieť s bolesťou v pusinke – či nemá dcérka nejakú ranku alebo afty v ústočkách – zvlášť, ak mala vysokú horúčku, je možné, že dostala chorobu, ktorá sa prejavuje aj vyrážkami v ústach. Ak by to tak bolo, dá sa jej pomôcť liekmi od bolesti, ktoré môžu pomôcť, aby po prisatí nepociťovala bolesť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlzka strajku