Odmietanie prsnika

Jana    07.03.2017, 14:43

Dcera ma3mes,je chora/kycha,kasle,teplotuje,boli brucho,hrdlo cervene/v noci,rano a na obed som ju kojila bezproblému a teraz poobede prsniky odmieta.vrieska place..neviem co mam robit.mlieko som jej odstriekala do flase a dala vypit lebo bola hladna..je plne dojcena

Milá Jana,

v takejto situácii nie je možné prostredníctvom internetu odhadnúť, čo sa deje. Môže ísť o situáciu, v ktorej sa s dojčením niečo dialo v predchádzajúcich týždňoch a choroba dcérky vyostrila jej nespokojnosť pri dojčení do tej miery, že odmieta dojčenie úplne. Môže ísť o situáciu, v ktorej bábätko ako sprievodný príznak choroby má afty alebo vyrážky v pusinke a pre bolesť odmieta dojčenie.

V tejto situácii môžete ako akútne opatrenia urobiť toto:

  • dajte si bábätko do kontaktu koža na kožu

V takomto kontakte jej budete pomôcť pomáhať s reguláciou telesnej teploty, so znižovaním prežívania stresu, zmierňovaním bolesti, s upokojením sa počas choroby.

  • nechajte ju v kontakte koža na kožu spinkať a keď sa začne precitať, hneď jej skúste ponúknuť prsník, ešte kým je rozospatá
  • ak by sa odmietala prisávať, pokúste sa namiesto fľaše pre nakŕmenie použiť pohárik alebo lyžičku, prípadne cievku po prste:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

  • skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení, aby ste mohli zistiť, čo presne sa deje a na základe toho riešiť situáciu podľa toho, čo sa konkrétne deje:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

  • medzičasom postupujte podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsnika