Opakovane upchavanie mliekovodu

Zuzana    08.03.2017, 11:23

Dobry den. Dojcim 13 mesacneho synceka, da sa povedat, ze od zaciatku bez vacsich problemov. Starsiu dceru som taktiez bezproblemovo dojcila 28 mesiacov. Priblizne pred mesiacom som mala zapal mocoveho mechura a brala som atb Suprax a 2x Monural. V tom istom case som si nasla na bradavke laveho prsnika bielu bodku (mliecny pluzgier), prsnik bolestivo zatvrdol v hornej casti (v oblasti ako je 12 hodina, 1 a 2 hodina na ciferniku hodiniek). Mliecny pluzgier som prepichla, prsnik pod teplou sprchou rozmasirovala, syna k prsniku casto prikladala a problem ustupil do 24 hodin. Ale pocas tohoto mesiaca sa mi mliekovod upchal uz 5ty krat! Som z toho zufala. Moze existovat suvislost medzi upchatim mliekovodu a mocovymi cestami (stale mam pritomnu krv v moci, cakam na cystoskopiu)? Mam vyhladat gynekologa a ziadat sonograficke vysetrenie prsnika? Da sa tym zistit pricina neustaleho upchavania mliekovodu? Dakujem za akukolvek radu.

Milá Zuzana,

zablokované mliekovody sa niekedy vyskytujú častejšie v situácii, kedy má matka oslabenú imunitu. Niekedy býva príčinou opakovane zablokovaných mliekovodov kvasinková infekcia, ktorá je častým nežiadúcim výsledkom užívania antibiotík.

Preto v tejto situácii odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste určili postup šitý na mieru vašej konkrétnej situácii a ak by to bolo potrebné, určili postup liečby:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Okrem toho sú aj ďalšie opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky.

c) Počas dojčenia stláčajte miesta, ktoré sa zle vyprázdňujú, rukou.

d) Ako prevenciu začnite užívať lecitín (dostane kúpiť v lekárňach alebo v obchodoch so zdravou výživou). Dávka je 1200 mg 4x denne.

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opakovane upchavanie mliekovodu