Konec kojení z velmi vážných zdravotnich důvodů

Mirka    17.03.2017, 18:48

Dobrý den, Dcera 10 m, kojená zhruba 4x denně a v noci nepočítaně. Příkrmům moc nedá ale zkoušíme, ale nejak sem to nehrotila, že kojím a snad se rozpapá. Jenže teď se u mně objevili velmi vážné zdravotní problémy, které by mohly skončit i delší hospitalizací a chemoterapií. Dcera ale nemá dudlík, ten odmítala už od miminka takže sem ho ani nedávala a stejně teď i bojkotuje lahev (což úplně chápu), ale vůbec nevím jak toto mám vyřešit, přece v připadě mé hospitalizace musi jíst a pít

Milá Mirka,

vo svoje texte nepíšete svoju konkrétnu diagnózu ani liečbu. Možno preto, že to momentálne ešte neviete presne, ale ak by ste mali v tomto smere viac informácií, tak by naša odpoveď mohla byť konkrétnejšia. Napríklad niektoré situácie si môžu vyžadovať "len" operácie bez chemoterapie, a operáciu môžete absolvovať a podľa toho, ako sa budete cítiť, môžete dojčiť až do bodu tesne pred operáciou a potom hneď po operácii, keď na to budete mať chuť. Inými slovami v prípade operácie môžete preklenúť relatívne krátke obdobie, keď s dieťatkom nebudete, pomerne ľahko a môžete pokračovať v dojčení. Na tému operácií a dojčenia máme v našej poradni veľa zodpovedaných otázok, ktoré si môžete vyhľadať.

Prečítajte si tiež tieto otázky a odpovede týkajúce sa odlúčenia od dieťaťa, pretože v analogických situáciách sa nachádza mnoho žien: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odlucenie-od-dietata/

Čo sa týka toho, čo urobiť s jedením a pitím dieťatka. Deti, ktoré majú 10 mesiacov, nepotrebujú cumlík ani fľašku. Dieťa, ktoré je 10 mesiacov dojčené, môže byť kŕmené bežnou zdravou stravou a prechod na normálne jedenie a pitie z otvoreného pohárika je preň logickejšie a ľahšie než snaha naučiť ho na fľašku. Fľaška nie je jednoduchší spôsob kŕmenia ani nezaručuje, že sa dieťa nakŕmi. Je to len predstava, ktorú ľudia majú veľmi zažitú, a navyše si ľudia predstavujú, že po skončení dojčenia sa prechádza na fľašku a že dieťa naďalej potrebuje mlieko v podobe umelého mlieko, ak už nemá materské mlieko, a toto nie je pravda.

V prípade, že dieťa, ktoré má 10 mesiacov, prestane byť dojčené, tak ho je možné kŕmiť normálnym zdravým jedlom a rozmanitou stravou je možné pokryť jeho výživové nároky lepšie, ako keby bolo kŕmené umelou výživou, nehovoriac o tom, že vlastne konzumuje potraviny, ktoré bude aj naďalej v rámci rodinného stravovania konzumovať.

Čo teda môžete v období vašej neistoty urobiť?
1) Naďalej zatiaľ dojčite. Nemusíte v tomto smere podnikať zatiaľ nijaké kroky, pokým neviete nič definitívne. Využite tento čas, ktorý máte pred liečbou na dojčenie. Každý jeden deň dojčenia má veľký význam.

2) Keď budete mať definitívne informácie, obráťte sa na nás a poradíme vám, aké máte ďalšie možnosti.

3) Už teraz zangažujte do starostlivosti o dieťatko toho človeka, ktorý by sa oň prípadne vo vašej neprítomnosti staral. Je potrebné, aby sa naučil dieťa poznať a dokázal naplniť jeho potreby v oblasti kŕmenia, spánku, hrania, trávenia času. 

4) Namiesto dudlíka môže opatrovateľ vášho dieťatka používať napríklad nosič či šatku na to, aby dieťa upokojil nosením a hojdaním či chodením. Taktiež sa môže naučiť využívať fitloptu na to, aby vedel dieťatko uspať. Toto sú zručnosti, ktoré sa dajú nacvičiť.

5) Čo sa týka jedla, bolo by dobré, aby sa opatrovník učil, ako dieťa kŕmiť jedlom. Ak budete musieť odísť, vaše dieťatko sa bude kŕmiť ľahšie, ako keď sa o to teraz snažíte vy. Nemajte v tomto smere obavy, vaše dieťa sa novej situácii prispôsobí, ťažko sa presne nacvičuje vopred špeciálne, keď pri vás má zatiaľ k dispozícii dojčenie. Preto je doteraz preň strava len zaujímavý doplnok. Za vašej neprítomnosti bude dieťatko jesť oveľa lepšie ako pri vás, pretože sa z toho stane nutnosť.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Konec kojení z velmi vážných zdravotnich důvodů