Mlieko na 5 čajových lyžičiek

Petra    18.03.2017, 09:23

Dobrý deň, mám 10 mesačnú dcérku, ktorú som zhruba do 6 mesiacov kojila. Potom sa nám už mliečko nevrátilo,napriek viacerým snahám ho stále ubúdalo. Od tých 6 mesiacov fungujeme na UM, ale vždy večer pred spaním jej z prsníka vytlačím mlieko, ktoré sa mi ešte tvorí. Je ho máličko, tak na 5 čajových lyžičiek. Chcem sa opýtať, keďže svokra mi tvrdí, že je to už zbytočné, či jej to mliečko, ktoré si vždy večer odsajem mám dávať. Podľa nej je to úplne zbytočné. Podľa mňa to zbytočné nie je. Ďakujem krásne za odpoveď. Petra

Milá Petra,

každá kvapka materského mlieka je tekuté zlato. Samozrejme, že na 5 čajových lyžičiek materského mlieka sa nedá spoliehať v zmysle zabezpečenia výživy pre dieťatko, ale každé materské mlieko obsahuje stovky látok, ktoré sa nikde inde nedajú získať. Bolo by samozrejme ideálne, keby bábätko mohlo byť naďalej dojčené, ale ak nie je dojčené a získava aspoň 5 lyžičiek materského mlieka, je to lepšie, ako keď by ste mu ich nedávali. To, čo robíte, má zmysel a pokračujte v tom tak dlho, ako sa vám bude dať a chcieť.

Pozrite si tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zlozenie-mm/

v ktorom nájdete v zozname látok, ktoré takto vaše bábätko získava, nielen vitamíny a minerály, ale aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam. Keby ste svojmu dieťatku podávali tabletky s probiotikami alebo s kravským kolostrom, pravdepodobne by to nikto nepovažoval za „zbytočné“. Vaše materské mlieko je v tomto smere omnoho lepšie.

Navyše skúste zvážiť aj ďalšie kroky, ktoré by sa dali urobiť, prečítajte si k tomu túto odpoveď z našej poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4928



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mlieko na 5 čajových lyžičiek