Dojčenie dvojročného dieťaťa a odmietanie iných tekutín

Jana ZV    02.09.2012, 21:49

Dobrý deň. Dcérka bude mať o dva týždne dva roky. Od narodenia bola dojčená na požiadanie a od tretieho mesiaca spáva s nami v posteli. V poslednej dobe dcérka odmieta piť iné tekutiny ako MM. Napiť sa napije ale veľmi málo, stále si vyžaduje prsník. Vypije tak dva deci tekutín. Aj tuhú stravu papá tak pomenej. Jednoducho keď si vyžaduje prsník nič iné neexistuje a nedokáže, ho nahradiť. Tvorba mlieka sa mi rapídne zvýšila. Momentálne mám ja hnisavý zápal priedušiek a už druhý deň užívam Zinnat 500. 5 rokov som neužívala žiadne antibiotiká, okrem liekom na chrbticu keď som bola veľmi zle. Taký objem kojenia ma momentálne dosť vyčerpáva. Dcérke idú momentálne posledné štyri stoličky, predtým keď jej išli očné, skoro nič nejedla ani nepila okrem MM. Neviem či také veľké dieťa stále môže uprednostňovať kojenie. Keď sme vonku medzi deťmi tak si ani nespomenie, ale pije málo aj keď jej stále ponúkame. Sme už bez plienok a ciká tak 4- 5 krát denne, dva nočníky bývajú dosť plné. Celú noc neciká. Neviem či je to len prechodné obdobie, ktoré súvisí zo zubami, ale sa niečo deje. Dcérka je zdravá, až na to, že máva často zápchu, bo by mohlo súvisieť s nedostatkom tekutí, keďže vôbec neviem koľko ich do seba dostane. Lekárka ju vyšetrila a okrem hraničného železa a trošku zvýšenej reakcie na kravské mlieko, čo podľa doktorky majú všetky deti, nič nenašli. Radia mi ju stále odstaviť, ale ja nechcem, len niekedy sa mi jej závislosť na prsníku zdá až príliš. Neviem čo robiť, či odstaviť ale to by bolo nasilu a ja by som sa musela odsťahovať, čo neprichádza do úvahy, bezo mňa ani nezaspí a nedovolil by to ani manžel, alebo len vyčkať kým do prejde. .Dcérka rastie a priberá, aj napriek tomu a dokonca výškovo zo svojimi 91 cm je skôr ako trojročné deti a nebýva skoro vôbec chorá. Ďakujem. Jana

Milá Jana,

niekedy deti v tomto veku mávajú obdobia, keď sa zvýši množstvo vypitého materského mlieka (a áno, môže to súvisieť s nejakými faktormi, napríklad s rastom zubov).  Áno, aj takéto deti niekedy môžu uprednostňovať dojčenie v niektorých obdobiach.

Ohľadne tekutín môžete sledovať farbu moču - číry moč naznačuje, že dieťatko pije dostatok tekutín, a je jedno, či tieto tekutiny pochádzajú z množstva materského mlieka, ktoré vypije, alebo ide o iné tekutiny. Samozrejme, že má zmysel dieťatku v tomto veku iné tekutiny neustále ponúkať.

Navyše píšete, že dcérka je zdravá, takže ak budete mať dostatok trpezlivosti, postupne bude jesť a piť viac. Zápcha môže a nemusí súvisieť s nedostatkom tekutín a dá sá okrem iného riešiť aj vhodnými potravinami. Buďte trpezlivá, dojčite dcérku ďalej tak, ako to potrebuje. Toto nie je vhodná doba na odstavanie, odstavenie nastane prirodzene, nemusíte sa o to snažiť a dojčenie nie je príčinou toho, čo popisujete.

Prečítajte si aj túto našu predchádzajúcu odpoveď na podobnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=247

A náš článok:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf

Napriek tomu, že ste chorá a že sa dcérka dojčí tak často, že sa vám zvýšila tvorba mlieka, "objem" mlieka, ktorý sa vám tvorí, nie je príčinou vyčerpanosť, dojčenie s istým objemom nie je o nič vyčerpávajúcejšie než dojčenie v vyšším objemom. Ale samozrejme, že kombinácia choroby, toho, že sa dcérka dojčí často a že sa o ňu napriek chorobe staráte, môže spôsobovať, že sa cítite veľmi vyčerpane. A tiež neustály tlak na odstavenie v tomto veku často spôsobuje aj psychické vyčerpanie, pretože sa možno snažíte nájsť spôsoby, ako dcérku odstaviť, a napriek tomu sa dojčí stále viac, čo je síce normálne, ale za daných okolností frustrujúce. Navyše, vo všeobecnosti sa mamičky dvojročných detí cítia mimoriadne vyčerpane. Skúste prípadne poprosiť o viac pomoci, aby ste mohli odpočívať alebo si pospať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie dvojročného dieťaťa a odmietanie iných tekutín