Bábätko nepriberá

crystalskye    04.09.2012, 09:14

Dobrý večer. Mám 4mesačnú dcérku, ktorá sa narodila ako 2950g s 49cm v 38. týždni. Teraz má 5400g, čo je podľa nášho pediatra málo, podľa tabuľky by mala mať o 1kg viac. Chce, aby som dokrmovala, avšak ja s tým nie som vôbec stotožnená. Celý čas od narodenia menej priberala ako by mala, ale obaja s manželom sme štíhlej postavy, tak ani nečakám, že naša dcérka bude nejakej robustnej postavy. Vypije denne približne 700-800ml, je to málo? A posledný týždeň sa veľmi čertí pri papaní, ako keby nebola najedená. Ale skúsila som stlačiť prsník a mlieko tieklo, no ona predsa nechcela. Dnes som ju nakojila, odvážila pred a po kojení a spapala iba 40ml, čo je veľmi málo - v priemere spapá okolo 80-100ml. Potom som skúsila odsať mlieko a nešlo mi. Strácam mlieko, či čo sa stalo? Mám veľké obavy, nikdy som ju nemusela doteraz dokŕmiť, doteraz bola výlučne na materskom mlieku a bola by som rada, keby to tak aj ostalo. Nemôžete mi prosím poradiť, ako mám ďalej postupovať? Lebo dať jej hneď pri prvej ťažkosti umelé mlieko mi vôbec nepripadá rozumné. Mám si kúpiť homeopatiká na tvorbu mlieka? Pijem denne 3l tekutín a stravu som tiež nezmenila, preto nechápem, čo sa mohlo stať, ale veľmi by som ocenila Vašu odpoveď. Ďakujem veľmi pekne.

Milá Crystalskye,

z dvoch údajov o hmotnosti sa nedá posúdiť priberanie dcérky. Ak by ste to skutočne chceli posúdiť, potrebovali by ste urobiť dve veci:

1) požiadať laktačnú poradkyňu, aby sa s vami stretla a posúdila pitie bábätka. K tomuto si prípadne môžete pozrieť aj tieto videá a porovnať ich s pitím bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) posúdiť všetky údaje o hmotnosti, ktoré za celé štvormesačné obdobie máte.

Aj keby vaša dcérka nepriberala tak, ako by bolo potrebné, prvý krok by bol zlepšenie dojčenia, nie nevyhnutne dokrmovanie. Vďaka zlepšeniu dojčenia by dcérka mohla byť schopná piť viac materského mlieka z prsníka - s týmito by vám mohla poradiť laktačná poradkyňa.

Údaj o množstve vypitého mlieka, obzvlášť, ak je získaný vážením, nie je spoľahlivý ukazovateľ toho, či bábätko dobre pije. Navyše váženie pred dojčením a po dojčení je nepresné, pričom taktiež bábätká nemusia pri každom dojčení vypiť rovnaké či "očakávané" množstvo mlieka.

Odsávanie nemá výpovednú hodnotu o tom, čo bábätko reálne vypije z prsníka, bábätká môžu piť z prsníka lepšie ako dokážete odsávačkou odsať.

Aký je teda ďalší postup?

Skontaktujte sa s laktačnou poradkyňou, aby posúdila dojčenie a navrhla vám podľa toho ďalšie kroky.

Je možné, že bude potrebné zvýšiť príjem materského mlieka bábätka, prípadne zvýšiť vašu tvorbu mlieka. V takom prípade budete spolu s poradkyňou postupovať podľa týchto materiálov (sú v nich uvedené aj prostriedky na zvýšenie tvorby mlieka, vo vašom prípade by mohol prichádzať do úvahy aj bod 7 z nasledovného materiálu):

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

V tom druhom materiály sú uvedené aj dôvody, pre ktoré takéto situácie niekedy nastávajú.

Za bežný okolností príjem tekutín či jedla, ak jete a pijete podľa toho, ako ste hladná a smädná, neovplyvňujú tvorbu mlieka.

Aj keby vaša dcérka skutočne potrebovala zvýšiť kalorický príjem, v jej veku nie je umelé mlieko vhodný spôsob - bolo by vhodnejšie začať podávať príkrmy.

Prečítajte si aj tieto podobné otázky iných mamičiek:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=514

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=523

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=528

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=535



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bábätko nepriberá