Je závislé?

Martina    12.09.2012, 21:29

Dobrý deň, svoju dcérku kojím od narodenia na požiadanie,nikdy nemala ani cumel ani fľašu. Teraz bude mať 22mesiacov. Kojím ju raz denne na obednajší spánok a potom večer a prakticky celú noc. Niekedy aj cez deň, ale to len výnimočne, keď si spomenie. Ide o to, že v noci je to náročné. Som otočená stále na jednej strane, keď sa obrátim, mrnčí. Hneď jej preto ponúknem prsník, ale aj tak si ho vyžaduje skoro celú noc. Niečo poťahá, ale potom ho má iba v puse a tak spí. Veľmi ťažko jej vždy vytiahnem bradavku z úst. Väčšinou sa na to zobudí, niekedy nie a potom začína kolotoč. Popri tomto dojčení sa hrá s druhou bradavkou, čo je pre mňa niekedy dosť únavné a bolestivé. Viete mi prosím poradiť, čo mám robiť??? Je to v poriadku v tomto veku, resp. čo bude nasledovať alebo som si ju takto naučila? Som zástancom dlhodobého dojčenia, ale niekdy nevládzem.ďakujem za odpoveď.

Milá Martina,

veľká časť nespokojnosti a zmätenia, ktoré popisujete pramení v tejto oblasti aj z toho, čo človek vníma vo svojom okolí ako normálne či naopak neobvyklé. Dojčiť 2-ročné dieťa je v našej spoločnosti zriedkavé. Je preto samozrejmé, že matka, ktorá dojčí takéto dieťa, nemá potrebné vzory a predstavu, ako to vlastne má vyzerať. Dokazujú to aj vaše slová popisujúce neistotu, či je toto vo veku vašej dcérky v poriadku alebo je to výsledok niečoho, čo ste ako rodičia mali riešiť inak. Viac si môžete prečítať aj v našom článku o tejto problematike:

http://www.mamatata.sk/node/451159

a tiež túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=186

Čo sa týka toho, či je takéto správanie v poriadku, áno – mnohé deti sa vo veku vašej dcérky dojčia presne tak, ako popisujete a je to úplne normálne. Najťažšie na tom, je pravdepodobne predstava, že to už má byť inak, že už by toho dojčenia malo ubúdať a ono je to stále rovnaká frekvencia a snahy o zmenu sú väčšinou neúspešné. Je normálne, že takéto deti zaspávajú na prsníku, a úprimne povedané, pri večne behajúcich dvojročných deťoch je to v skutočnosti najjednoduchší spôsob, ako ich dostať do postele. Deti začnú neskôr zaspávať inak, aj bez toho, aby ste sa teraz snažili o nejaké pravidlá. Začne ich zaujímať čítanie na dobrú noc, spievanie, masáž či čokoľvek iné. Nebojte sa príde to. Dcérka sa prestane dojčiť sama od seba a môže sa to stať aj tak, že sa neustále po celú dobu dojčenia bude budiť v noci a dojčiť na zaspávanie a cez deň a potom sa zrazu, nečakane všetko zmení. Alebo to bude postupná zmena. Nočné dojčenie a zaspávanie na prsníku sú väčšinou až posledné dojčenia, ktoré ustúpia.
Čo sa týka nočného dojčenia, správanie dcérky v noci, ktoré popisujete, je taktiež bežné pri deťoch v jej veku. Mnohé z nich sa v noci zobudia a dojčenie (bez ohľadu na to, či skutočne aj pijú mlieko alebo nie) im pomáha naspäť zaspať. Dojčenie a dojčenie v noci je omoho komplexnejší dej než len poskytovanie tekutiny. Jednou z funkcií dojčenia je regulovanie spánku detí a pomoc pri zaspávaní. Preto dojčené deti v noci odmietajú nahradiť dojčenie napr. čajíkom, vodou alebo aj upokojovanie inou osobou než matkou. Potrebuje dojčenie a nič iné ho pravdepodobne rovnako úspešne neutíši a neuspí. Vaša dcérka začne spať celú noc sám od seba, ak jej ešte poskytnete nejaký čas. Všetky deti, ktoré rodičia nenechajú vyplakať či ich inak nedonútia, aby prespali noc, sa to naučia postupne bez plaču a bez stresu aj samy. Nebudú sa budiť večne. Sme presvedčení, že vaša únava je reálna, hoci okrem fyzickej únavy (ktorá do veľkej miery pochádza zo skutočnosti, že starostlivosť o dvojročné dieťa je skrátka náročná) je veľká časť únavy pravdepodobne psychická, spôsobená tým, že každý deň premýšľate a hľadáte spôsoby, ako dcérku naučiť prespať celú noc. Skúste nočné budenie dcérky prijať ako fakt. Nepočítajte v noci, koľkokrát sa zobudí. Nehľadajte spôsoby, ako sa v noci vyhnút nadojčeniu. Dajte si ju v noci čo najbližšie k sebe, a keď sa zobudí, tak jej v polospánku ponúknite prsník, nepremýšľajte nad ničím iným a naspäť zaspite. Mnohé mamičky vravia, že po tom, čo sa prestali snažiť v noci urobiť nejakú zmenu, tak sa vyspali oveľa lepšie. Nie že by sa ich deti nebudili, budili sa pravdepodobne rovnako, ale zobudenie zabralo len krátky okamih, a preto ráno ani nevedeli, koľkokrát boli hore. Keď sa ráno zobudíte s tým, že nebude vedieť, koľkokrát ste boli hore, budete sa cítiť lepšie. A dcérka sa raz prestane budiť. Naozaj. Teraz je čas, aby ste dcérke poskytovali istotu, že zaspávať a v noci spať je príjemné a bezpečné. Keď sa táto jeho potreba nadobudnutia istoty naplní, sama od seba odznie. To bude dôvod, pre ktorý bude potom celú noc bez prebudenia s istotou spať.
Prečítajte si k tejto problematike aj tento článok:

https://sites.google.com/site/blogodojceni/casto-sa-budi-v-noci---mam-odstavit

Ohľadom hladkania druhej bradavky si prečítajte túto odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=120



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je závislé?