Zlé prisávanie a strata mlieka

Margit    01.10.2012, 13:00

Mám 3 týždňovú dcérku. Už v deň porodu sa začala pekne prisávať k prsníku. prsníky sa mi nalievali, z jedného až mlieko tieklo, v druhom sa mi začali tvoriť hrčky, ktoré po vypití mizli. Asi pred týždňom sa mi začal zapaľovať tento prsník. Krmila som ho prevažne z neho, z druhého som len dokrmovala. Na druhý deň bolo všetko v poriadku. Po dvoch dňoch sa mi tento prsník začal zapaľovať odspodu, celý kvadrant bol červený, strašne bolel, bolesť mi vystreľovala do ramena až chrbtice. Pri dojčení som až plakala. Po obkladoch a masážach to prešlo, no dcérka sa začala už dva dni zle prisávať, bradavku iba cmúľa ako cumeľ a zrazu sa mi prsia prestali plniť a mám pocit akoby sa mliečko stratilo, lebo po stlačení bradavky sa mi nedarí vytlačiť žiadne mliečko. Začala som častejšie prikladať aj odsávať, no malá sa stále zle prisáva a pri odsávaní sa mi podarí odsať len malé množstvo. Akým spôsobom dosiahnuť aby sa malá znovu správne prisávala a aby bolo toho mliečka viac?

Milá Margit,

takáto situácia s prsníkmi, ktorú popisujete, niekedy môže mať za výsledok zníženie tvorby mlieka, čo sa asi stalo aj vo vašom prípade. Kľúčom k celej situácii je teda:

a) zlepšiť prisatie

b) zvýšiť množstvo mlieka

S obidvomi vám môže pomôcť laktačná poradkyňa, pretože obzvlášť dobré prisatie sa dá najľahšie naučiť priamo pri nácvicku s vaším bábätkom. Pozrite si tieto naše fotky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Ohľadne zvýšenie tvorby mlieka podniknite spoločne s poradkyňou kroky v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je zbytočné mlieko si odsávať, ak sa bábätko prisáva, je dôležitejšie sústrediť sa na dojčenie, pretože dobre prisaté bábätko vypije mlieko z prsníka lepšie, ako ho dokážete odsať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlé prisávanie a strata mlieka