Môžem jesť vitamíny v tabletkách počas dojčenia?

MichaelaH.    05.10.2012, 12:37

Dobrý deň, môj synček má 5 mesiacov a iba ho dojčím, nedokrmujem, chcem sa spýtať či môžem užívať aj iné vitamíny (komplexné) alebo len vitamíny konkrétne pre dojčiace matky? Napr. máme doma od spoločnosti MedPharma - Multivitamín s minerálmi. Je tam napísané len nevhodné pre tehotné ženy, teda i dojčiace? Alebo ak môžem aj iné, tak aké napr.? Alebo by to mohlo byť skôr na škodu? Momentálne som nachladená a užívam homeopatiká (oscillococcinum)...keďže ide zimné obdobie (a nielen kvôli tomu) a nemôžem jesť žiadne citrusy, bolo by asi dobré podopĺňať vitamíny aj z iných zdrojov...lenže zdá sa mi, že ovocie a zelenina, ktoré môžem ako dojčiaca matka jesť je dosť obmedzené... Slivky, jablká, hrozno, mrkva, uhorka, paradajky...Ďakujem vám za odpoveď. Prajem pekný deň, Michaela H.

Milá Michaela,

môžete užívať akékoľvek vitamíny, ak je to potrebné. Nemusia to byť "špeciálne" vitamíny pre dojčiace matky. Nie je potrebné uvádzať, ktoré vitamíny môžete užívať, zvoľte si ktorékoľvek podľa vlastného uváženia.

Nie je pravda, že by dojčiace matky mali mať obmedzený zoznam ovocia a zeleniny, ktoré môžu konzumovať, a to bez ohľadu na to, že takéto zoznamy na internete kolujú. Môžete jesť všetku zeleninu a ovocie, vrátane citrusov. Je to dobré pre vás ako aj pre vášho synčeka.

Pre jedálny lístok dojčiacich matiek platí to isté, čo pre jedálny lístok všetkých ostatných ľudí - bežná zdravá strava bez neoddôvodnených obmedzení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môžem jesť vitamíny v tabletkách počas dojčenia?