Naozaj je potrebné prestať?

Anicka    23.10.2012, 10:13

Dobrý deň, momentálne sa nachádzam v dosť patovej situácii. Som tehotná (9tt) ale ešte dosť často dojčím svoju 9 mesačnú dcérku a niesom nadšená radou, ktorú mi dal môj gynekológ a to je "do 4m tehotenstva prestať úplne s dojčením". Dcérku dojčím niekedy aj 4 krát za noc a 4-5 krát počas dňa, nakoľko len nedávno začala prijímať aj inú stravu, doposiaľ všetko odmietala. prvých týždňoch tehotenstva som krvácala a aj počas noci pociťujem sťahy maternice, no odnaúčanie do prsníka nám vôbec neide a ja jej to nedokážem odoprieť, nechcem ublížiť bábätku ale ani svojej staršej dcérke, najradšej by som ich v budúcnosti dojčila "tandemovo" ale neviem ,či to bude možné ak teraz naozaj prestanem. Ešte pedsa jedna vec, odmietla som Duphaston, lebo som čítala,že spomaľuje neurologický vývoj kojeného dieťaťa, to bola aj rada priamo neurológa. Ďakujem vopred za rady. S pozdravom Anička.

Milá Anička,

paušálna rada, že musíte do 4. mesiaca prestať s dojčením, nemá vedecké opodstatnenie.

Súbor miliónov matiek, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné. To, že medzi odborníkmi panujú v tejto otázke nezhody, neznamená, že by nebolo možné dopátrať sa pravdy. Pre mnohých odborníkov je však jednoduchšie povedať, že dojčenie počas tehotenstva treba ukončiť. Je to preto, že dojčenie sa často nepovažuje za dostatočne dôležité na to, aby sa ním skutočne zaoberali a aby ocenili jeho potrebnosť a jedinečnosť. V niektorých situáciách (krvácanie, skracovanie krčku maternice) treba rozhodnutie o dojčení urobiť opatrnejšie. V prípade normálneho tehotenstva je normálne dojčiť, ak si to matka s dieťaťom prajú. Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva. Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva a môže dojčiť až do konca, prípadne po pôrodne dojčiť obe deti spoločne (tandemovo).

Prečítajte si náš článok na túto tému:

Dojčenie počas tehotenstva

Z hľadiska vašej dojčenej dcérky nepredstavuje užívanie Duphastonu žiadny problém.

Prečítajte si aj tieto predchádzajúce otázka na podobnú tému:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=573

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=482

Druhá vec je, že vzhľadom na vek vašej dcérky a na skutočnosť, že v tehotenstve sa prirodzene zníži tvorba mlieka, je okrem dojčenia dôležité, aby dcérka dostávala dostatočné množstvo príkrmov a tekutín (nenúťte ju do jedla, nechajte ju jesť to, čo jete vy v čo najväčšom množstve). Dieťatko v tomto veku potrebuje rozmanité jedlo, ale nepotrebuje umelé mlieko ani fľašky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Naozaj je potrebné prestať?