Zadne mlieko vs. stolica dojceneho dietata

Natalia    09.07.2011, 21:04

Dobry den, mam mesacneho syna. Tri tyzdne mal stolice zlte, pred tyzdnom zacali byt zelene a to trva (cca tyzden a niekolko dni). Sice sa niekedy striedaju so zltou, ale vacsia polovica je zeleno sfarbena. Syn je plne dojceny, podla toho, ako si zapyta. Kontaktovala som poradkynu, stretla som sa s nou osobne, prsnik stlacam, a zacala som brat senovku a benedikt v kapsuliach (zatial ale nie plnu odporucanu davku). Mam pocit, ze synovi ide tazko to zadne mlieko, prvych par minut saje krasne, potom zaspava. Prsnik stlacam, ked zaspi, odlozim ho, no po chvili chce papat znova. Dojcim ho dost casto. Byva ale aj nespokojny, uplakany, pravdepodobne kvoli bolestiam brucha takmer stale ma problem si prdnut, vykakat sa (a to si vsimam co zjem), dnes som si vsimla pravdepodobnu herniu na pupku. Moje otazky: kedze ho dojcim casto, a on si podla mna casto vytiahne len to predne mlieko, ma sancu sa dostat k zadnemu? co keby som intervaly medzi dojceniami predlzila a tym, ze trochu viac vyhladne, tak si vytiahne aj to zadne mliecko? (ked sa prebudi po dlhsom spanku, cca 1.5 hod, tak papa viac, z oboch prsnikov). Da sa urcit pomer zadneho a predneho mliecka, t.j. po akom case asi zacne ist to zadne? (syn zacina usinat po nejakych 4-5 minutach).Mam brat plnu davku bylinnych preparatov, aj ked si myslim, ze mam mliecka dost, len to zadne akoby slo tazko? neuskodi taka vysoka davka (3x3/3x denne)neurologickemu vyvinu dietata? Ako je to so stolicou? Moze byt teda riedka a zelena aj dlhodobejsie? Este dodam ze za prve tri tyzdne pribral 560 g. Neviem, aky a ci vobec nejaky prirastok bol za posledny tyzden. Okrem toho ze ho boli brusko, mam pocit, ze zasytit sa mojim mlieckom vie (aj v noci sa dojcime po 2-3 hodinach). Moze pupocna hernia boliet? Mala by som upravit nejako stravu (aj ked viem, ze to neradite)? Viem, ze mojich otazok je vela a som Vam velmi vdacna za Vas cas a odpoved. S pozdravom Natalia

Milá Natália,

farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojené a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka. Ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba stolice, ale dojčenie. Riešenie spočíva v zlepšení dojčenia.

Píšete, že synček je plne dojčený podľa toho, keď má o dojčenie záujem. To je výborné. Nepíšete úplne presne, čo bolo výsledkom návštevy poradkyne, ani ako vyhodnotila dojčenie pri pozorovaní dojčenia, takže na niektoré vaše otázky vám nemôžeme dať odpoveď. Prepokladám, že poradkyňa pri dojčení vám pomohla upraviť polohu a prisatie bábätka a je veľmi dobre, že vám poradila stláčanie prsníka. Cez internet sa nedá posúdiť, či potrebujete užívať senovku a benedikt, ale predpokladali by sme, že vám ich poradkyňa poradila na základe pozorovania dojčenia. Ak to tak je, potom je dobré, aby ste brali odporúčanú dávku, pretože nižšie množstvo nemusí mať želaný efekt. Ak začnete brať plnú dávku (nebojte sa, neuškodí to neurologickému vývinu dieťatka), tak by ste mali pozorovať efekt v zmysle lepšieho a dlhšieho pitia v priebehu pomerne krátkej doby. Ak by sa tak nestalo, je dobré, aby ste zvážili aj ďalšie kroky smerujúce k zvýšeniu tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Ak synček pri dojčení po pár minútach zaspáva, je možné, že potrebuje zvýšiť prísun materského mlieka. Ak synček chce znovu papať po tom, čo ho odložíte, pokojne mu znovu ponúknite prsník. Hoci mnohé prejavy, ktoré popisujete, sa rovnako dobre môžu týkať potreby zvýšiť prísun materského mlieka ako aj príliš veľkého množstva mlieka - ak by išlo o príliš veľké množstvo mlieka, tak potom by nebolo riešením užívať senovku a benedikt. Ak má matka vysokú tvorbu mlieka, niekedy jedným z prejavov môže byť aj zelená stolica.

Čo sa týka "zadného mlieka", zdá sa, že tento termín spôsobuje viac problémov a že vôbec nepomáha porozumieť dojčeniu. Už len preto, že sa vôbec nedá paušálne povedať, ktoré mlieko je "zadné". Keď dojčíte napríklad z pravého prsníka, bábätko zaspí a zobudí sa o 10 minút a vy ho znovu priložíte na pravý prsník, aké mlieko bude bábätko piť: "predné" či "zadné"? Každé mlieko obsahuje aj tuk, aj ostatné látky, ktoré bábätko potrebuje. V priebehu jedného dojčenia sa materské mlieko mení, a to veľmi rozličným spôsobom. Je dobré prestať myslieť na "zadné mlieko" a sústrediť sa na to, aby bábätko skutočne dostatočne pilo. Keď bábätko bude dobre piť, tak bude mať dostatok všetkého, čo potrebuje bez ohľadu na "predné" či "zadné" mlieko. Jedno je ale isté, "zadné" mlieko (nech už tento termín znamená čokoľvek) netečie o nič ťažšie ako "predné" mlieko. Bábätko sa nemusí o nič viac namáhať, aby pilo "predné" či "zadné" mlieko. Celé je to o toku mlieka. Bábätká pijú, ak je tok mlieka dostatočný, a zaspávajú, ak je pomalý. Pozrite si video tohto bábätka, ktoré na prsníku spí, a keď mu dodáme tok mlieka (v jeho prípade cez cievku na prsníku, pretože matka nemala dostatočnú tvorbu mlieka), tak otvorí oči a začne sať, pretože dostalo mlieko:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/video-o-dojceni-10/

Čo sa týka vplyvu vašej stravy na "bolesti bruška" vášho synčeka: Už teraz píšete, že si dávate pozor na to, čo zjete, a zjavne to nepomáha. To je dôvod, pre ktorý paušálne neodporúčame žiadne špeciálne obmedzenia v strave. Príčiny plaču a nespokojnosti, ktorú popisujete, môžu byť rôzne a niektoré vám vymenujeme, ale myslite na to, že nie všetky sa vás musia týkať:

1) Nedostatočný príjem mlieka zo strany bábätka. Nedostatočný tok mlieka počas dojčenia.
2) Nedostatočný spánok bábätka a to, že bábätko potrebuje, aby sme mu pomohli zaspať.
3) To, že bábätko "oznamuje" potrebuje cikať a kakať. Ak táto potreba zostáva nepovšimnutá, tak sú niektoré bábätká skutočne nespokojné. Skúste synčeka v takejto situácii rozbaliť, uvidíte, či to pomôže.
4) Prílišná únava bábätka, príliš veľa podnetov, prílišná predráždenosť.
5) Ak má matka príliš veľa mlieka.
6) Používanie fľašky, cumlíka.
7) Potreba bábätka byť nosené, v kontakte s matkou.
8) Niekedy môže byť príčinou napr. cudzorodá bielkovina. Ale toto nie je bežné a nie veľmi pravdepodobné. Vtedy môže pomôcť napríklad vylúčenie kravského mlieka zo stravy matky. 
9) Iné príčiny, medicínske príčiny.

Skúste si prečítať aj túto odpoveď: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=68

Na otázky ohľadne hernie na pupku vám bude musieť odpovedať váš pediater.

Váhový prírastok nie je možné posúdiť z jedného údaja. Ak chcete napíšte ešte raz a uveďte hmotnosť pri narodení, hmotnosť pri prepustení z nemocnice a potom všetky ďalšie údaje o váhe, ktoré máte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zadne mlieko vs. stolica dojceneho dietata