Dojčenie a nosenie v 3 mesiacoch

zuzana    06.11.2012, 14:01

Dobrý deň, chcem sa spýtať, kde je veková hranica dieťaťa, do ktorej je dôležité nosenie tak, aby si naňho nezvyklo v zmysle, že sa potom bez nosenia na rukách nezaobíde a tiež do akého veku má dojčenie význam, že je viac ako len na zahnanie hladu, resp. dokedy dojčiť na požiadanie a používať prsník ako prvú voľbu na zahnanie akejkoľvek nepohody, ktoré dieťa prejaví. Dcéra má 3 a pol mesiaca.

Milá Zuzana,

pokračujte v tom, čo robíte, noste svoje dieťatko, ponúkajte mu prsník ako prvú voľbu na zahnanie akejkoľvek nepohody. Bábätko si na to "nezvykne", naopak, oboje je potreba, ktorá sama od seba odznie, keď sa naplní - bez toho, aby ste ho "odvykali" alebo niečo pre to museli urobiť. Bábätko sa totiž môže chcieť dojčiť aj z dôvodov, ktoré nie sú priamo spojené s príjmom mlieka, ale s mnohými inými faktormi a funkciami, ktoré dojčenie spĺňa. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť.

K tejto téme si môžete prečítať aj náš rozsiahly článok, ktorý vám mnohé vaše otázky objasní:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/vztahova-vychova.pdf



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a nosenie v 3 mesiacoch