Zatazenie materskeho mlieka pesticidami ?

Silvia    15.11.2012, 09:38

Dobry den, chcela by som sa opytat ako to je zo zatazenim MM pesticidami, aviv. prostriedkami, ci su na to nejake studie, ktore hovoria v prospech, alebo neprospech dlhodobeho dojcenia? Chcela by som dlhodobo dojcit, je to pre mna velmi dolezite. Dakujem.

Milá Silvia,

štúdie v tomto smere hovoria v prospech dlhodobého dojčenia. Robila sa dokonca aj štúdia na slovenských dojčiacich matkách, kde sa ukázalo, že hladiny rozličných škodlivín v materskom mlieku sú veľmi nízke. A okrem toho, nejde len o hladiny škodlivín. Materské mlieko chráni dieťa počas celej doby dojčenia prostredníctvom rozličných mechanizmov, takže aj keby hladiny boli vysoké (čo tak nie je), aj tak by mnohonásobne viac kompenzovali ich pôsobenie. Dojčenie a materské mlieko sú veľmi komplexné záležitosti a jeden aspekt nemožno brať izolovane od množstva iných spolupôsobiacich faktorov, ktoré spôsobujú, že dlhodobé dojčenie je dôležité pre zdravie dieťaťa aj matky a pre správny vývin mozgu, úst, tráviaceho traktu dieťaťa ako aj pre rozvoj a podporu imunity a mnohých iných oblastí.

Okrem toho, otázka v konečnom dôsledku nestojí tak, "či je materské mlieko zaťažené pesticídami". Ani ostatné potraviny, vrátane kravského mlieka, umelého mlieka alebo ostatných potravín, nie sú vyrábané vo vákuu, taktiež sú súčasťou životného prostredia, v ktorom žijeme a takisto znášajú túto environmentálnu záťaž. Nehovoriac o tom, že výroba umelého mlieka je pre životné prostredie nesmiernou záťažou. Otázka teda stojí úplne inak:
Ak sme dospeli tak ďaleko, že máme obavy o pesticídy v materskom mlieku, potom je nevyhnutné urobiť niečo so životným prostredím, v ktorom žijeme. Ak kým sa tak nestane, tak je potrebné využívať ochranné vlastnosti materského mlieka počas čo najdlhšej doby dojčenia, aby sa tento vplyv súčasného životného prostredia čo najviac eliminoval.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zatazenie materskeho mlieka pesticidami ?